1. Home
  2. Ontdek visiativ
  3. Referenties
  4. Dataflex
Dataflex header

Dataflex

SOLIDWORKS zorgde voor unieke marktpositie voor Dataflex met innovatief ontwerp en beeldmateriaal.

SOLIDWORKS maakte het mogelijk om zelf unieke en innovatieve producten te ontwikkelen.

Met eigen, unieke producten op de markt komen. Dat was de wens van Dataflex in Krimpen aan den IJssel. Meteen na zijn studie Industrieel Product Ontwerpen mocht Tijs Horn als eerste Product Designer bij Dataflex deze uitdaging aangaan. Al na twee jaar kwamen de eerste eigen ontwerpen op de markt. Een van de grootste successen is de ViewLite monitorarm, een product waarvan nu al een tweede generatie is ontwikkeld. Visiativ begeleidde Dataflex bij het gebruik van de software.

dataflex-logo
Tijs horn - 2-retouch

Product designer, Dataflex

"Om al onze producten goed in de markt kunnen zetten hadden we een eigen fotostudio in huis. Dat was heel omslachtig en je moest altijd wachten totdat het nieuwe product fysiek beschikbaar is. Daarom hebben we twee jaar geleden Maxwell Render aangeschaft."

Tijs Horn

Product Designer, Dataflex

Probleemsituatie

Dataflex is in 1982 gestart als productie- en handelsbedrijf in allerlei benodigdheden voor op en rond het bureau. Een hit waren printerkappen tegen lawaai en stof. Naast andere oplossingen heeft Dataflex vooral naam gemaakt in beugels en monitorarmen voor beeldschermen. En het is vooral in deze productgroep dat Dataflex een snelle ontwikkeling doormaakt. Oorspronkelijk werd het merendeel van deze producten kant en klaar ingekocht. Maar zes jaar geleden nam Dataflex de strategische beslissing voor het eigen ontwerp. Om een unieke positie in de markt te verwerven koos het management er voor een eigen lijn monitorarmen in de markt te zetten. Daarvoor waren twee zaken nodig: SOLIDWORKS ontwerpsoftware en een ontwerper.

Oplossing

Gebruikersvriendelijke handleiding met illustraties

Gelijk met de aanschaf van SOLIDWORKS Professional en Composer werd Tijs Horn aangenomen als  Product Designer. “Ik was de eerste en enige in ons bedrijf die zich volledig toelegde op ontwerp van nieuwe producten. Ik kende SOLIDWORKS al vanuit mijn studie aan de Hogeschool Rotterdam. Het is een heel fijn werkend programma. In plaats van eindeloos instellen en opzoeken laat SOLIDWORKS je écht ontwerpen. Composer gebruik ik vooral voor het maken van gebruikershandleidingen. Hiermee kan ik gemakkelijk visuele handleidingen creëren waarin de gebruiker aan de hand van genummerde illustraties stap voor stap onze producten in elkaar kan zetten. Dus zonder tekst. Ikea gebruikt die methode ook. De illustraties worden vanuit het ontwerpgedeelte van SOLIDWORKS Professional in Composer geïmporteerd.”

Kortere time-to-market door fotorealistisch renderen

De volgende stap was de aanschaf van Maxwell Render. “Om al onze producten goed in de markt kunnen zetten hadden we een eigen fotostudio in huis. Dat was heel omslachtig en je moest altijd wachten totdat het nieuwe product fysiek beschikbaar is. Daarom hebben we twee jaar geleden Maxwell Render aangeschaft. Om daarmee effectief te werken heb je wel een training nodig. Die heb ik bij Design Solutions gevolgd.

Resultaat

Het was alles bij elkaar een behoorlijke investering, maar dankzij het resultaat hebben we die allang terugverdiend. We kunnen nu snel realistische afbeeldingen maken zonder dat de nieuwe producten ook echt op ons bureau liggen. De beelden zijn bijna niet te onderscheiden van ‘echte’ foto’s. En vaak kunnen we daarmee productimpressies maken die met fotografie niet of nauwelijks haalbaar zijn. Ik kan kiezen uit heel veel kleuren, texturen en belichtingen. Het is ook mogelijk om foto’s van bureaubladen of vloeren te importeren zodat het beeld nog realistischer wordt. De afbeeldingen vanuit Maxwell Render spreken onze klanten heel sterk aan. Ze geven een overtuigende indruk van het product en stimuleren de verkoop.”

Welke software gebruikt Dataflex?

  • SOLIDWORKS Standard
  • SOLIDWORKS Professional
  • SOLIDWORKS Composer
  • Rendersoftware

Heb je nog vragen over dit project?

Neem contact op via +31 (0) 418 510 557

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je hieronder aan voor het ontvangen van het laatste nieuws.