7 technieken om je 3D printmodel na te bewerken

Wil je elke dag aan de slag met 3D printen?

Wij zoeken een Content Marketeer om ons team uit te breiden.

Iets voor jou? Laat dan zeker van je horen!

 


Onderdelen uit professionele 3D printers hebben doorgaans van zichzelf al een hoogwaardig afwerking. Toch kan het einddoel van de 3D print vragen om extra nabewerking bij rapid prototyping. Afhankelijk van het gewenste resultaat en de gebruikte printmaterialen en technieken kies je één of meerdere handmatige manieren van nabewerken. Voor het bepalen van welke techniek je inzet moet je rekening houden met de materiaaleigenschappen van het geprinte materiaal. Hieronder staan zeven mogelijke nabewerkingen die je zelf kunt toepassen.

Automatisch nabewerken: Form Wash & Cure

We bieden twee producten aan die de nabewerking van je overnemen: Form Wash en Form Cure. Zo bespaar je veel tijd in nabewerking die je kunt steken in het creëren en designen van onderdelen of producten.

1. Schuren

Met schuren zal je de oneffenheden van de 3D print verkleinen. Denk aan de laagjes structuur die zichtbaar kan zijn aan de zijdes van een 3D print. Dit schuren kan met de hand maar ook met behulp van diverse vormen schuurmachines. Afhankelijk van de gewenste ‘gladheid’ kies je de juiste korrelgrootte voor het schuurpapier. Schuren is zeer geschikt voor grote oppervlaktes. Kleine oppervlaktes kunnen lastig zijn. Gaten en kleine holtes/ruimtes kunnen lastig bereikbaar of zelf onbereikbaar zijn om te schuren.

7 technieken  om je 3D print te nabewerken

2. Parelstralen

Met parelstralen blaas je kleine korrels materiaal op je werkstuk. Het effect is dat het laagjeseffect van het 3D printen verdwijnt. Door het stralen ‘schuur’ je in feite de oppervlaktes glad. De korrels die je gebruikt voor het stralen zijn er in verschillende hardheden. Op die manier kun je sturen hoe aggressief je materiaal verwijderd. Het stralen gebeurd in een afgesloten ruimte dus de afmetingen zijn beperkt (60x80x80cm). Daarnaast is stralen een handmatige actie en kan het niet geautomatiseerd gebeuren.

7_techniek_om_je_3D_print_te_nabewerken_2

3. Trommelen

Trommelen is een mechanische manier van schuren/ polijsten. De 3D print word in een bak met schurende korrels gelegd. Door de bak te roteren verplaatsen de korrels t.o.v. de 3D print en zullen deze langs de oppervlaktes van de print schuren. Het grote voordeel van trommelen is dat het mechanisch is en dus weinig handarbeid kost. Helaas staat daar wel tegenover dat het een langdurig proces is (denk aan uren i.p.v. minuten).

7 technieken  om je 3D print te nabewerken