Het nieuwe Formlabs Automation Ecosystem: elimineer stilstandtijd van 3D-printers en verlaag kosten per onderdeel

Het Formlabs Automation Ecosystem bestaat uit de Form Auto hardware-uitbreiding, het Fleet Control-softwarepakket en het High Volume Resin System. 

Als je dag en nacht print, moest voorheen altijd iemand paraat staan. Nu hoeft dat niet meer. Formlabs introduceert met trots Form Auto, Fleet Control en High Volume Resin System - drie nieuwe producten die samen het Formlabs Automation Ecosystem vormen. Deze drie producten maken zeer productief 3D-printen op schaal mogelijk. Ze verlagen de kosten per onderdeel en verbeteren de ervaring van gebruikers met het beheer van meerdere desktop stereolithografie- (SLA-) printers. 

formlabs-automation-ecosystem

Wat is het Formlabs Automation Ecosystem?

  • Form Auto is een hardware-uitbreiding voor de Form 3/B/+ printers die afgewerkte onderdelen automatisch verwijdert van Build Platform 2 en de volgende print start zonder dat interactie met de operator nodig is. Het kan afzonderlijk worden aangeschaft of als onderdeel van een nieuw printerpakket voor huidige en nieuwe klanten. 
  • Fleet Control is een pakket nieuw beschikbare, geavanceerde functies in PreForm en Dashboard die het beheer van meerdere 3D-printers vereenvoudigen met gecentraliseerd wachtrijbeheer en automatische printertoewijzing.
  • High Volume Resin System is een 5L Resin Bag en Resin Pump die de standaard resincapaciteit van een Formlabs SLA-printer uitbreidt, afval vermindert en de handelingen met cartridges minimaliseert.

Voor veel printers of voor afzonderlijke eenheden kunnen deze producten samen worden gebruikt als het Automation Ecosystem of als aparte producten voor jouw eigen gespecialiseerde workflow.

Dankzij de Form 3/B/+ printers hebben kleine bedrijven zich kunnen ontwikkelen en zijn grote bedrijven efficiënter en innovatiever geworden. Onderwijzers hebben hun leerlingen erbij kunnen betrekken en uitvinders hebben hun ideeën tot leven kunnen brengen. En hoewel het gebruiksgemak van de printers zoveel nieuwe mogelijkheden biedt, willen we voortdurend verbeteringen aanbrengen. 

Met Form Auto, Fleet Control en het High Volume Resin System kunnen gebruikers hun productiviteit opvoeren en de kosten per onderdeel verlagen. Ook de kopzorgen die gepaard gaan met een hogere verwerkingscapaciteit worden geminimaliseerd dankzij een reeks functies die het leven van de gebruikers eenvoudiger en de producten nog beter maken. 

formlabs-automation-ecosystem-1

De functies en voordelen

De functies en voordelen van Form Auto

Form Auto kan op elke Form 3/B/+ printer worden aangesloten. Door gebruik te maken van de gepatenteerde Quick-Release Technology van het Build Platform 2 worden de onderdelen uit de printer gehaald, losgemaakt van het platform en in een opvangbak gedeponeerd. Zo zijn ze klaar voor de Form Wash. Het platform wordt automatisch opnieuw geïnstalleerd en de volgende print is klaar voor gebruik, zonder enige tussenkomst van de gebruiker. Het loslaten wordt opgenomen door een onboard-camera. Zo kunnen gebruikers hun productie continu volgen vanuit een andere kamer, gebouw of locatie. 

formlabs-automation-ecosystem-3

Na voltooiing van een print zal de Form Auto-hardware-uitbreiding het oranje printerdeksel optillen, de onderdelen op Build Platform 2 verwijderen en in de gereedstaande opvangbak deponeren. 

Automatisering wordt vaak geassocieerd met grote, dure robotstructuren, ingewikkelde protocollen en hoge prijzen. Met Form Auto is handsfree, 24/7 printen niet alleen mogelijk, maar ook betaalbaar en toe te voegen aan elke bestaande Form 3/B/+ printer. Form Auto neemt weinig extra ruimte in beslag. Het is een geavanceerde productietool waarmee iedereen een productievolume kan bereiken en zijn tijd kan besteden aan belangrijkere taken.

HOE MAAK JE 1.000 3D-GEPRINTE ROTERENDE ARMEN (GREY RESIN) IN DRIE DAGEN*:

OPSTELLING

MET / ZONDER AUTOMATION ECOSYSTEM

ZONDER AUTOMATION ECOSYSTEM

Benodigde printers

10       28

28

 

Aantal cartridgewissels

2         12

12

Benodigde operators

1         1

1>

Kosten per onderdeel

€2,81     €3,93

€$3.93

* Berekening gebaseerd op tandbogen geprint in Draft Resin op 200µm. Berekening inclusief materiaal- en arbeidskosten en afschrijving.

Klanten voor wie internetprivacy, gevoelige IP-bescherming en deelprotocollen van het grootste belang zijn, kunnen nog steeds gebruikmaken van Form Auto, dat niet-cloud-prints ondersteunt. In de Local Modus kan Form Auto hoge volumes printen zonder gebruik te maken van internet. 

Gebruikers kunnen het proces van elders in het gebouw of van thuis uit beheren. Dit betekent dat de productie niet hoeft te stoppen wanneer je jouw werk verlaat. Form Auto kan doorgaan met het printen van modellen, waardoor je jouw productie kunt opschalen zonder dat er minder personeel of uren nodig zijn. Vroeger stonden de printers stil totdat een gebruiker het onderdeel verwijderde. Dit kon de hele operatie vertragen. Met Form Auto, Fleet Control en Build Platform 2 is het verwijderen van onderdelen echter handsfree en gestroomlijnd.

De functies en voordelen van Fleet Control

Fleet Control is een pakket geavanceerde functies voor PreForm, de software voor printvoorbereiding en Dashboard, de online tool voor printer- en verbruiksartikelenbeheer. Hiermee kunnen meerdere Form 3 Generation-printers en gebruikersgroepen centraal worden beheerd. 

Fleet Control vereenvoudigt het beheer van en het toezicht op jouw Form 3 Generation-printerpark. Voor elke printopdracht wordt bepaald welke printer het meest geschikt is. Er wordt een continu bewegende wachtrij gecreëerd voor alle printers. Met de uitbreiding Fleet Control in Dashboard kunnen gebruikers de wachtrij voor de printergroep bekijken en bewerken. Ook kunnen ze opdrachten dupliceren of opnieuw printen zonder PreForm opnieuw te hoeven openen. 

Deze functies zijn overal toegankelijk, dus wachtrijbeheer kan plaatsvinden na werktijd, vanuit huis of elders in de wereld. Operators kunnen de goede werking van het printerpark garanderen zonder er zelf bij te hoeven zijn. 

formlabs-automation-ecosystem-4

Fleet Control is een pakket geavanceerde softwarefuncties voor PreForm en Dashboard, ontworpen om een systeem voor het printen van hoge volumes te optimaliseren en organiseren.

Deze functies verminderen de tijd die managers vroeger besteedden aan het handmatig beoordelen van de benodigde verbruiksartikelen en het identificeren van de meest geschikte printer voor elke opdracht aanzienlijk. Bovendien wordt de wachtrij bijgewerkt en worden nieuwe opdrachten verzonden als er printers beschikbaar komen. Urenlang handmatig toezicht kan nu achterwege blijven door het automatiseren van print-to-printer-toewijzingen en wachtrijbeheer. Zo kunnen operators meer tijd besteden aan belangrijke taken als ontwerp en planning. 

De automatische printertoewijzing van Fleet Control reduceert niet alleen de arbeidstijd, maar minimaliseert ook de slijtage van de eenheden als gevolg van het onnodig vaak wisselen van verbruiksartikelen. Voorheen betekende een handmatig gecreëerde wachtrij voor printopdrachten dat de eerstvolgende opdracht de eerst beschikbare printer kreeg. Dit betekende vaak dat de verbruiksartikelen moesten worden vervangen. Met Fleet Control wordt de wachtrij geoptimaliseerd. Printopdrachten van hetzelfde materiaal worden samen in de wachtrij geplaatst en verbruiksartikelen worden alleen vervangen wanneer dat nodig is.

De functies en voordelen van High Volume Resin System

Continue productie is alleen mogelijk met voldoende materiaal. Het nieuwe High Volume Resin System van Formlabs zorgt ervoor dat de printers nooit zonder materiaal komen te zitten als de operators niet aan het werk zijn. Fleet Control- en Dashboardfuncties waarschuwen operators wanneer het verbruiksmateriaal bijna moet worden bijgevuld, zodat het verwisselen van resin altijd kan plaatsvinden voordat ze naar huis gaan. Het High Volume Resin System verpakt vijf liter materiaal in één vat. Hierdoor kunnen meerdere printopdrachten worden uitgevoerd en kan dagenlang worden geprint zonder dat er hoeft te worden gewisseld.

Het High Volume Resin System reduceert verpakkingsafval met maar liefst 90+% en vereist minder opslagruimte. Het systeem is voordelig geprijsd, zodat elke gebruiker met consistente en betrouwbare productievolumes vooruit kan plannen en de lopende materiaalkosten kan verlagen. Automatisering hoeft niet heel duur te zijn. Formlabs wil klanten die vertrouwen op de Form 3/B/+ voor hun productie blijven ondersteunen. Het High Volume Resin System is slechts een andere manier waarop Formlabs de barrières voor automatisering verlaagt.

Een casestudy: Spectra

In het Formlabs Manufacturing Service Bureau draaien meer dan 180 SLA- en SLS-printers continu om sample-onderdelen te produceren. Van deze 3D-printers worden de 140 Form 3 Series-printers bediend door één operator. De printers produceren ongeveer 440 onderdelen per dag. Een andere operator bedient alle Form Washes en Form Cures. >

De printfarm moet hoge doelstellingen halen en moet agile & lean blijven bij nieuwe verzoeken zoals de introductie van een nieuw materiaal, een grote productieopdracht zoals de noodproductie-workflow voor swabs die Formlabs in 2020 ontwikkelde of andere externe verzoeken. Met slechts één operator die zo'n grote reeks printers bedient, zijn efficiëntie en productiviteit essentieel. Het team draait sinds juli 2020 bèta-eenheden van Form Auto en test Fleet Control. Printfarm-manager Chris Pauwels: "Ze zijn een geweldige hulp - ze vervangen als het ware vijf printers, want je hoeft niets schoon te maken, de onderdelen eraf te schrapen of één platform tegelijk te wassen omdat we in grote batches wassen."

formlabs-automation-ecosystem-5

Formlabs MSB print dagelijks honderden sample-onderdelen, zoals deze sample-onderdelen van Grey Resin. Het Automation Ecosystem helpt het proces gestroomlijnd te houden en de efficiëntie te verbeteren. 

Het Formlabs Automation Ecosystem is erop gericht het aantal interacties te verminderen dat nodig is om de printers continu aan de gang te houden. Zo komt er tijd vrij voor de operators voor werkzaamheden op een hoger niveau of wordt de productiviteit 's nachts gewoon voortgezet en is er geen extra personeel meer nodig. "Het bespaart veel tijd en de enige interactie die de printoperator heeft is 's morgens de opvangbak verwijderen. Het enige wat ik moet doen is ervoor zorgen dat opdrachten altijd worden geladen via Fleet Control, wat ik vanuit huis of mijn kantoor kan doen," aldus Pauwels. 

Fleet Control voorkomt ook miscommunicatie tussen operators en management. "Het is handig gebleken om miscommunicatie te voorkomen en de printers worden effectiever beheerd, omdat we geen tijd hoeven te besteden aan het nadenken of bespreken over welk bestand naar welke printer moet. Het is ook handig voor het bestandsbeheer, omdat we opdrachten rechtstreeks vanuit Fleet Control kunnen dupliceren," zegt Pauwels.

Nieuwe productiviteitsniveaus behalen en kosten verlagen met het Formlabs Automation Ecosystem

Het Formlabs Automation Ecosystem minimaliseert de arbeidstijd, creëert meer flexibiliteit voor printeroperators en stroomlijnt de 3D-printworkflow. Zo kan hun tijd worden gebruikt voor taken die niemand anders kan doen. Door de onderdelenverwijdering, het wachtrijbeheer en de printervoorbereiding te automatiseren, kun je de kosten per onderdeel verlagen. Dankzij automatisering kunnen bedrijven 3D-printen inzetten voor productie. Dat maakt het gemakkelijker om klanten meer waarde te bieden. 

Bedrijven die 3D-printen hebben toegepast om hun productie te versnellen, controle te krijgen over hun toeleveringsketen of stappen van hun proces te digitaliseren, kunnen nu nóg een stap verder gaan. Automatisering maakt 3D-printen nog gemakkelijker en efficiënter. Form Auto, Fleet Control en High Volume Resin System werken samen om de kosten te verlagen en de productiviteit te verbeteren.

Neem contact op met met onze 3D printing experts om de juiste oplossing te bespreken.