Training in 3D-printing: verhoog je productiviteit, kwaliteit en werk efficiënter

Feit: 3D-printing is niet meer weg te denken uit de maakindustrie. De wereld van productie en prototype ontwikkelt namelijk in rap tempo, en dat zal voorlopig niet veranderen. Het vermogen om complexe structuren met ongekende precisie te produceren, opent deuren naar eindeloos veel mogelijkheden. Maar om onbelemmerd aan het werk te gaan en écht alles uit 3D-printen te halen, is de juiste kennis en kunde van belang.

Nieuwsgierig naar de mogelijkheden om je kwaliteit in 3D-printing te verbeteren? Snappen we! En daarom gaan we in dit blogartikel dieper in op twee type trainingen die je daarbij helpen. Lees alles over de gebruikerstraining en Design for Additive Manufacturing (DfAM).

 

Jouw sleutel tot efficiënt 3D-printen: de gebruikersstraining

De kracht van 3D-printen ligt in jouw handen. Letterlijk, want als goed opgeleide operator bedien je niet alleen een 3D-printer, maar begrijp je ook de nuances van het proces, optimaliseer je instellingen én los je problemen op. Dus wil jij je productiviteit, kwaliteit en efficiëntie verhogen? Dan is een gebruikerstraining – voor zowel beginners als gevorderden – zeker de moeite waard.

Een uitgebreide gebruikerstraining bij Visiativ bestaat uit:

  1. Basisprincipes van 3D-printen

De basisprincipes bevatten een uitgebreide uitleg over hoe jouw type printer werkt. Zo leer je je printer namelijk optimaal benutten; je krijgt praktische adviezen en handige tips over de printer zelf, hoe je de parameters instelt en welke materialen je gebruikt. Dit alles vormt de basis voor succesvol 3D-printen.

  1. Printeronderhoud

Wil je optimaal presteren? Dan is aandacht voor je printer belangrijk. Als gebruiker leer je tijdens de training hoe je jouw printer onderhoud. Hiermee verleng je de levensduur van het apparaat én minimaliseer je onverwachte storingen.

  1. Probleemoplossing: herkennen én verhelpen

Stilstand is achteruitgang. Dus om de downtime zo laag mogelijk te houden, is het herkennen en oplossen van problemen een vaardigheid die niet mag ontbreken tijdens de training. Als je weet waar je op moet letten dan reageer je logischerwijs sneller mochten er complicaties optreden tijdens het printproces.

  1. Veiligheid

Een veilige werkomgeving spreekt voor zich, maar dan is het wel belangrijk dat je weet waar je op moet letten. Tijdens de training gaan we in op mogelijke gevaren en het nemen van de juiste voorzorgsmaatregelen.

um ecosystem

 

Training Design for Additive Manufacturing (DfAM): de brug tussen concept en realiteit

Een 3D-printer werkt – grotendeels - vanzelf, maar het apparaat heeft wel input nodig. Door de geavanceerde technologie kom je een heel eind, maar het succes van een project is niet alleen afhankelijk van printkwaliteiten. Het ontwerp is minstens zo belangrijk! Tijdens de training Design for Additive Manufacturing (DfAM) leer je als ontwerper alles over het ontwerpproces. De mogelijkheden, maar ook hoe je rekening houdt met de beperkingen van 3D-printing. Dus terug naar de (digitale) tekentafel en laten we samen starten bij het begin.

De voordelen en aandachtsgebieden die we tijdens de DfAM-training behandelen:

  1. Productoptimalisatie: verbeter je prestaties

Wat is de slimste manier om de juiste vorm van een object te ontwerpen? En hoe zorg je ervoor dat het onderdeel dat je wil printen enorm sterk is, maar tegelijkertijd zo licht en materiaal-efficiënt mogelijk is? Tijdens de training gaan we met topologie optimalisatie dieper in op het creëren van dit soort complexe structuren en hoe je deze gemakkelijk produceert met 3D-printing.

Dus heb je een product waarbij gewicht, sterkte en efficiëntie belangrijk – al dan niet cruciaal - zijn? Tijdens deze stap leer je hoe je een ontwerp optimaliseert en je daarmee de prestaties van een component aanzienlijk verbetert.

  1. FEM-analyse

Om ervoor te zorgen dat je object zich zal gedragen onder verschillende soorten belasting, is het gebruik van een FEM-analyse een slimme zet. Belangrijk is dat je leert werken met een softwaretool zoals 3D-Experience Simulation Works om bijvoorbeeld een sterkteberekening uit te voeren op het 3D-geprinte model. Hoe je dit doet leer je tijdens de training.

  1. Materiaalkeuze

Elke 3D-techniek en elk materiaal gedraagt zich anders. Daarom is het belangrijk om meer inzicht te krijgen over eigenschappen van materialen en hoe deze van invloed zijn op jouw uiteindelijke product.

  1. Assemblagevermindering en kostenbeheersing

Minder verspilling van materiaal én het beperken van kosten. Daar wordt iedereen blij van, toch? Door DfAM in te zetten als ontwerper laat je zien dat je begrijpt hoe bepaalde ontwerpkeuzes de kosten van 3D-printen beïnvloeden. Een ander voordeel van 3D-printing is het produceren van complexe onderdelen, wat tegelijkertijd de behoefte aan montage en het materiaalgebruik vermindert. Kortom, DfAM leert je hoe je componenten samenvoegt en toch efficiënter produceert.

Investeer in je kennis en word succesvol in 3D-printen

 Zowel de nationale als internationale markt voor 3D-printers groeit nog steeds hard. Dat je op wereldschaal moet concurreren, is normaal. Dus waarom wachten? Met onze uitgebreide trainingen bij Visiativ, zowel in gebruiksvaardigheden als in Design for Additive Manufacturing, bieden wij je handvatten en de juiste kennis om nóg beter te worden. Of je nu je productiviteit wil verhogen, de kwaliteit van producten wil verbeteren of efficiënter wil werken, onze trainingen worden op maat gemaakt en sluiten dus precies aan bij jouw wensen.