6 toepassingen voor 3D printen in de gezondheidszorg (5/6)

Innovatie in 3D printtechnologie heeft een enorme bijdrage geleverd aan de gezondheidszorg. Voor patiënten bieden 3D geprinte hulpmiddelen een nieuw niveau van comfort en personalisatie. Voor artsen zorgt het voor een beter begrip van complexe gevallen en is het de opmaat naar een hogere zorgstandaard.

In deze blogreeks presenteren we 6 toepassingen waarvoor 3D printen in de gezondheidszorg wordt ingezet en waarom veel medische professionals enthousiast zijn over deze techniek.

Deel 1: Patiëntspecifieke chirurgische modellen

Deel 2: Nieuwe medische apparaten en instrumenten

Deel 3: Betaalbare prothesen

Deel 4: Corrigerende inlegzolen en orthesen

Deel 5: Bioprinting, weefsel engineering, 3D geprinte organen en meer

Bioprinting, weefsel engineering, 3D geprinte organen en meer

De traditionele manier om patiënten met ernstig orgaanfalen te behandelen, is door het transplanteren van weefsel in hetzelfde lichaam of organen vanuit een donor. Onderzoekers op het gebied van bioprinting en weefsel engineering hopen daar binnenkort verandering in te brengen en op aanvraag weefsels, bloedvaten en organen te kunnen maken.

Om cellulaire groei te sturen zodat het vereiste weefsel wordt gevormd, kweekt Dr. Pashneh-Tala aan de universiteit van Sheffield levende cellen op een specifieke structuur in het laboratorium. De cellen vermenigvuldigen zich, bedekken de structuur en nemen de gewenste vorm, grootte en geometrie aan. Bijvoorbeeld een buisvormige structuur voor het creëren van een bloedvat. De structuur zelf breek geleidelijk af, waarna de levende cellen in de juiste vorm in het doelweefsel worden geplaatst.

Dit stelt wetenschappers in staat om patiënt specifieke vaattransplantaatontwerpen te maken, betere chirurgische opties te creëren en geeft een uniek testplatform voor nieuwe vasculaire medische hulpmiddelen voor mensen met hart- en vaatziekten. Wereldwijd de belangrijkste doodsoorzaak.

Het uiteindelijke doel is om bloedvaten te creëren die klaar zijn om in de patiënten te worden geïmplanteerd. Omdat eigen cellen van de patient worden gebruikt, voorkomt het afstoting door het immuunsysteem - een groot probleem bij traditionele orgaantransplantaties.