<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-TNV24CD" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Voorkom problemen bij het combineren van educatieve en commerciële SOLIDWORKS-bestanden

Niet alleen het bedrijfsleven gebruikt SOLIDWORKS, maar ook veel mbo-opleidingen, hogescholen en Technische Universiteiten vertrouwen erop. SOLIDWORKS biedt onderwijsinstellingen de mogelijkheid om een educatieve versie van het populaire 3D CAD-systeem te gebruiken. Deze is qua functionaliteit gelijkwaardig aan SOLIDWORKS Premium, de meest complete versie. Echter, SOLIDWORKS Educational loopt altijd een versie achter ten opzichte van de commerciële versie van SOLIDWORKS. 

Mag je de educatieve versie van SOLIDWORKS commercieel gebruiken?

Volgens de licentieovereenkomst is het niet toegestaan om de educatieve versie voor commerciële doeleinden te gebruiken. De meeste bedrijven weten dit, toch gaat het nog wel eens mis. Dit levert diverse problemen op. Daar zijn twee redenen voor. 

Hoe ontstaan problemen met de educatieve versie? 

Onvoldoende licenties

Het probleem komt onder andere voor bij stagiairs die met SOLIDWORKS werken op een engineering of productontwikkelingsafdeling. Het gaat fout wanneer een bedrijf onvoldoende commerciële SOLIDWORKS-licenties heeft voor zijn stagiaires en besluit dan maar de educatieve versie te gebruiken. Met die educatieve versie kun je geen commerciële bestanden openen.

Andersom kun je met de commerciële versie wél educatieve bestanden gebruiken, maar de gehele samenstelling wordt daardoor gemarkeerd als educatief. Dit is ongewenst, want deze gegevens worden niet alleen intern gebruikt maar ook naar klanten en toeleveranciers gecommuniceerd. 

Educatieve modellen uit online bibliotheken

Problemen met educatieve bestanden kunnen ook ontstaan als je modellen downloadt van online websites en bibliotheken zoals zoals ‘3D Content Central’ en ‘GrabCAD’. Bij deze websites worden 3D-modellen geüpload zonder onderscheid tussen educatief en commercieel. Bewustwording hierover is een eerste stap om het gebruik van data uit educatieve versies binnen bedrijven te voorkomen.

Hoe herken je ontwerpen die met de educatieve versie zijn gemaakt?

Parts en assemblies die met de educatieve versie zijn gemaakt herken je aan het afstudeerhoedje in de ‘Feature Manager Design Tree’. 2D tekeningen die van educatieve 3D-modellen worden gemaakt krijgen een watermerk als je ze print of exporteert naar PDF.

 Afstudeerhoedjewatermerk

Voorbeelden van bestanden met SOLIDWORKS Educational-markeringen 

Wat kun je eraan doen?

Zijn er in het verleden toch educatieve bestanden gebruikt? Dan is het belangrijk om te weten hoe je deze kan vinden en wat je eraan kan doen. 

Check for watermark

Om te bepalen of er educatieve modellen in de commerciële bestanden zijn gebruikt, kan je het ‘Check for watermark’-programma gebruiken. Dit programma is op aanvraag kosteloos beschikbaar. Het is vereist dat je kunt aantonen dat er een legitieme reden is om per ongeluk een educatieve license te gebruiken.

Als je een klant bij ons bent kun je contact opnemen met de helpdesk Nederland of België. Ben je geen klant van ons? Neem dan contact op met je SOLIDWORKS-Reseller.

Hiermee scan je bestandslocaties op files met een educatief watermerk, waarna je een overzicht krijgt in een Excel-bestand. Eventuele educatieve bestanden kun je hier opzoeken voor verdere opvolging.

 check for edu

De interface van het Check for watermark programma van SOLIDWORKS

 Alternatieve oplossingen

Helaas kun je het watermerk niet zelf verwijderen. In de meeste gevallen zal je het 3D-model opnieuw moeten maken. 

Er zijn twee mogelijkheden om het 3D-model opnieuw te maken:

  • Wanneer de opbouw van het 3D-model belangrijk is adviseren we om een nieuw 3D-model in de commerciële SOLIDWORKS versie op te bouwen.
  • Het educatieve model omzetten in een model zonder watermerk kan door het aanmaken van een nieuwe samenstelling in de commerciële versie. Hierna voeg je het educatieve model toe. Sla vervolgens de samenstelling op als part. De opbouw van het 3D-model gaat nu helaas verloren. Gebruik vervolgens de ‘Feature Recognition’-functie om de featuregeschiedenis geautomatiseerd opnieuw te maken. 

Uitzonderingen

In uitzonderlijke bedrijfskritieke gevallen kun je een officiële aanvraag bij SOLIDWORKS doen om het watermerk te verwijderen. Hiervoor moet je aantonen dat opnieuw modelleren of vervanging van het bestand grote gevolgen heeft voor de lifecycle van het product. 

Conclusie

Voorkomen is beter dan genezen, dus bewustwording is ontzettend belangrijk. Het combineren van educatieve en commerciële bestanden heeft gevolgen. Zorg ervoor dat alle belanghebbenden op de hoogte zijn en maak duidelijke afspraken om vervelende consequenties te voorkomen. Better to be safe than sorry!

Heb je nog vragen? Als je een onderhoudscontract bij ons hebt kun je contact opnemen met de helpdesk Nederland of België. Ben je nog geen klant? Bel dan ons salesteam op 0418- 510 557 in Nederland of in België op 053 – 608 138. In beide gevallen menukeuze 2.