visiativ-bg-4
FDM 3D printen voor bedrijven

FDM 3D printen

Ontdek de wereld van FDM 3D-printen en de ongeëvenaarde mogelijkheden met UltiMaker. Maak kennis met een baanbrekende technologie die de toekomst van fabricage en ontwerpen verandert heeft. UltiMaker staat synoniem voor innovatie en precisie, waardoor je met hun geavanceerde printers de meest complexe creaties kunt verwezenlijken. Ben jij een professional die op zoek is naar efficiënte productieoplossingen, dan opent FDM 3D-printen met UltiMaker de deuren naar eindeloze creativiteit. Duik in de mogelijkheden en ontdek hoe jouw ideeën tot leven komen in een realiteit. Maak een afspraak met onze 3D printing experts om de beste printer en materialen te kiezen.

Wat is FDM – Fused Deposition Modeling?

FDM, ook bekend als Fused Deposition Modeling, is een 3D-printtechnologie die de productiewereld revolutioneert. FDM 3D-printen maakt gebruik van een techniek die driedimensionale objecten opbouwt door materiaal laag voor laag te extruderen. De printer voedt een rol filament, meestal gemaakt van kunststof zoals PLA of ABS, door een verwarmde printkop. De printkop smelt het filament en brengt het nauwkeurig aan op het bouwplatform. Na elke laag koelt het gesmolten materiaal af en stolt het, waardoor een stevige en solide structuur ontstaat.

02-ultimaker-s7-front-above
Gecertificeerde partner van UltiMaker

Onze FDM 3D printer modellen

Met de veelzijdige mogelijkheden van FDM 3D-printen, aangedreven door geavanceerde printers zoals die van UltiMaker, zijn de grenzen van wat mogelijk is binnen handbereik.

Van FDM 3D printers tot aan de juiste filamenten

Welke 3D printmaterialen bij FDM?

We bieden een uitgebreid assortiment UltiMaker filamenten om jouw 3D-printervaring naar nieuwe hoogten te brengen. Ons UltiMaker filamentenaanbod omvat een breed scala aan materialen, waaronder ABS filament, PLA filament, en TPU 95A filament. Elk filament heeft unieke eigenschappen, waardoor je interessante en functionele prints kunt creëren. Van flexibele, rubberachtige objecten tot sterke, chemisch resistente onderdelen - met deze filamenten zijn de mogelijkheden eindeloos.

Daarnaast begrijpen wij dat esthetiek een belangrijke rol speelt bij jouw projecten. Daarom zijn de meeste filamenten verkrijgbaar in diverse kleuren, zodat je jouw creativiteit volledig kunt benutten. Of je nu een realistisch prototype wilt maken of een kunstzinnig kunstwerk wilt printen, ons filamentenaanbod maakt het mogelijk. Heb je twijfels over welk filament het beste bij jouw project past? Ons deskundige team staat klaar om je te voorzien van passend advies.

FDM 3D printen

Wat is het verschil tussen FDM en SLA 3d printers?

Als je geïnteresseerd bent in FDM 3D-printen, heb je wellicht ook gehoord van SLA 3D-printers. Beide technologieën bieden uitgebreide mogelijkheden, maar wat is nu eigenlijk het verschil tussen FDM en SLA 3D-printers? SLA 3D-printers maken gebruik van een andere technologie. Bij SLA 3D-printen wordt een vloeibare hars blootgesteld aan een UV-laser, waardoor het harslaagje voor laagje uithardt en het object opbouwt. SLA-printers zijn ideaal voor zeer gedetailleerde prints en complexe ontwerpen, maar ze kunnen duurder zijn dan FDM-printers. De keuze tussen FDM en SLA hangt af van je specifieke behoeften en budget. Als je op zoek bent naar eenvoud, betaalbaarheid en een breed scala aan materialen, is FDM wellicht de beste optie. Als precisie en complexiteit belangrijk zijn voor jouw project, dan kan SLA de juiste keuze zijn.

Oppervlaktebehandelingen voor FDM

Fused Deposition Modeling (FDM) 3D-printen biedt ongekende mogelijkheden om complexe en functionele onderdelen te creëren. Hoewel FDM-prints van nature al indrukwekkend zijn, kunnen oppervlaktebehandelingen de esthetiek, functionaliteit en duurzaamheid van de onderdelen verbeteren. Een aantal nabewerkingen die je kunt toepassen om het beste uit jouw FDM 3D-geprinte creaties te halen, zijn schuren en polijsten, verven, chemische - of mechanische nabewerking.

Een van de eenvoudigste oppervlaktebehandelingen is schuren en polijsten. Hiermee kun je de ruwe textuur van de FDM-prints verminderen, waardoor het oppervlak glad en gelijkmatig wordt. Schuren is vooral nuttig bij prints met zichtbare lagen, terwijl polijsten een glanzende afwerking geeft aan het onderdeel.

Met een geschikte primer kun je het oppervlak van je FDM-prints voorbereiden op schilderen. Het gebruik van verf geeft je de vrijheid om de kleur en afwerking van het onderdeel aan te passen aan jouw behoeften en esthetiek. Hierdoor worden de prints visueel aantrekkelijker en kunnen ze naadloos integreren in jouw project.

Als precisie en nauwkeurigheid essentieel zijn, kun je mechanische nabewerkingen toepassen, zoals CNC-bewerking of draadsnijden. Dit is vooral handig voor functionele onderdelen die een perfecte pasvorm en afmetingen vereisen. Onze 3D printing experts adviseren je graag welke nabewerking voor jouw toepassing interessant is.

23-ultimaker-s7-pro-bundle-front-spools-min
4 voordelen van FDM 3D printen op een rij

Waarom kiezen voor de FDM 3D print methode?

Fused Deposition Modeling (FDM) 3D-printen heeft de wereld van fabricage en ontwerpen voorgoed veranderd. Als je twijfelt over welke 3D-printmethode te kiezen, zijn hier enkele redenen waarom FDM een uitstekende keuze is en waarom steeds meer professionals voor deze methode kiezen.

 1. Betaalbaarheid en toegankelijkheid

FDM 3D-printers zijn over het algemeen betaalbaarder in vergelijking met andere 3D-printtechnologieën. Dit maakt het voor zowel bedrijven als individuen mogelijk om in deze technologie te investeren zonder enorme budgetten. Bovendien zijn FDM-printers gebruiksvriendelijk, wat betekent dat beginners na een korte training snel aan de slag kunnen met het maken van 3D-prints.

 1. Diverse materialen en toepassingen

Met FDM-technologie kun je een breed scala aan materialen gebruiken, zoals PLA, ABS, PETG-CF TPU en nog veel meer. Elk materiaal heeft unieke eigenschappen, waardoor FDM 3D-printen geschikt is voor verschillende toepassingen. Of je nu functionele prototypes, gereedschappen, kunstwerken, of maquettes wilt maken, FDM biedt de flexibiliteit om aan jouw behoeften te voldoen.

 1. Snelle prototyping en productie

Dankzij FDM 3D-printen kunnen prototypes en eindproducten snel worden geproduceerd. Deze technologie maakt het mogelijk om snel en kostenefficiënt iteraties van ontwerpen te maken, waardoor de ontwikkelingstijd van producten wordt verkort en snellere time-to-market wordt bereikt.

 1. Duurzaamheid en sterkte

FDM 3D-printen levert robuuste en duurzame objecten op, vooral bij het gebruik van materialen zoals ABS en CPE. Deze objecten kunnen bestand zijn tegen fysieke belastingen, wrijving, en chemische invloeden, waardoor ze geschikt zijn voor functionele toepassingen en engineeringprojecten.

Ultimaker-S5-hero-600px-1
Ervaren 3D-experts

Bij Visiativ kun je rekenen op...

 • Advies op maat

  Onze experts helpen je met de beste oplossing voor je toepassing en wensen.
 • Bewezen expertise

  Onze experts zijn gecertificeerd door Ultimaker, Formlabs en Desktop Metal.
 • Helpdesk

  Onze helpdesk helpt je adequaat, zodat je zo snel mogelijk terug op schema ligt.
Ervaar het nu zelf

Kom langs op onze demomiddag

Er zijn honderden verschillende FDM printers en materialen op de markt. Dit maakt het lastig om de juiste keuze te maken. Visiativ helpt je graag met informatie om tot de juiste keuze te komen. Neem contact met ons op voor een demo of vrijblijvend advies.

Showroom-demomiddag-3d-prints (1)
Jouw go-to partner voor 3D printing

Wat vinden onze klanten?

 • Visiativ
  Eric Johnson
  Centerline (Windsor) Limited
  "We hebben tooling gerelateerde problemen en herwerk tot 90% verminderd en de programmeertijd op de vloer tot 75% verminderd – en daardoor leveren we op tijd en binnen het budget."
 • Visiativ
  CEO
  Europese line builder voor bakkerijen
  "Toen we een project van meerdere miljoenen moesten opleveren bij de klant, kwamen we er achter dat de machines niet in het gebouw paste, met vertragingen en boetes tot gevolg. Door gebruik te maken...
 • Visiativ
  CEO
  Kobelco Construction Machinery
  "De adoptie van de 3D virtuele assemblage door Kobelco bouwmachines zorgde voor een vermindering van ontwerptijd van 60% en backoffice-activiteiten met 50%"
Haal het meest uit FDM 3D printen met Visiativ

Waarom FDM 3D printen via Visiativ?

 • Training

  Door onze vakkundige trainingen, haal je het beste resultaat uit jouw 3D printer(s).
 • Helpdesk

  Onze telefonische helpdesk helpt je adequaat, zodat je zo snel mogelijk terug op schema ligt.

 • 3D printservice

  Laat razendsnel en in de hoogste kwaliteit jouw model door ons 3D printen.

 • Implementatie

  Ervaren en gecertificeerde experts installeren en trainen bij jou op locatie.
 • Webinars & seminars

  Tijdens onze webinars en seminars leer je alles over nieuwe technologieën, materialen en toepassingen.
 • Service

  Onze specialisten staan tot je beschikking voor snelle assistentie bij gebruik en vragen.

FDM 3D printen met Visiativ

Bij Visiativ helpen we iedere dag bedrijven met innoveren. Door actief met je mee te denken, vinden we de beste oplossing die aansluit op jouw wensen en toepassingsgebieden. Na de verkoop of installatie van je 3D printer(s), gaat onze dienstverlening verder en staan onze 3D printing-experts bij vragen, problemen of storingen voor je klaar! Daarnaast leveren wij servicepakketten, waardoor je 3D printer optimaal blijft functioneren en eventuele downtijd wordt geminimaliseerd.

Vraag vrijblijvend informatie aan