Banner 640 x 535 px GDE v2

Visiativ Solutions

Catia-logo

The evolution of design

Innovatie kan niet zonder doordachte ontwerpen. Generatief ontwerp helpt engineers om in CATIA out-of-the-box oplossingen te ontwerpen die anders veel tijd hadden gekost om te bedenken. Zo vind je echt innovatieve oplossingen voor complexe problemen.

Wat is Generative Design?

Generative Design is de volgende grens in CAD-ontwerp. Het combineert kunstmatige intelligentie (AI) en cloud computing om in korte tijd vele ontwerpen te itereren. Een engineer voert de 'instructies' in en de software gaat zelf op zoek naar oplossingen. Wat de software in een paar minuten gelijktijdig ontwikkelt en test, kost een een mens maanden om handmatig te doen. Dit helpt bij het oplossen van complexe uitdagingen, het verminderen van het gewicht van componenten en productiekosten, het aanpassen van de schaal en het optimaliseren van de prestaties van het uiteindelijke ontwerp.

Verschil met traditioneel ontwerpen

Bij traditioneel ontwerpen begint het proces bij een model dat is gebaseerd op de kennis van een engineer. Generatief ontwerpen begint bij ontwerpparameters, denk aan productiemethode, gewicht, materiaal, aanvaardbare spanningen, temperaturen en meer.

 

De AI onderzoekt alle mogelijke oplossingen en alternatieven. Die worden getest en verbeterd. Bij elke iteratie leert de software wat werkt en wat niet. De meest succesvolle oplossingen blijven over. Dit proces lijkt op een versnelde uitvoering van het evolutieproces in de natuur. In de video hieronder zie je een paar voorbeelden van generatief ontworpen onderdelen. 


Maak innovaties mogelijk

De 9 voordelen van generative design

Productdifferentiatie


Doorbreek de beperkingen van de menselijke creativiteit met een breed scala aan ontwerpen die lastig te dupliceren zijn door de concurrentie.

Kostenbesparing


CATIA ontwerpt niet enkel losse onderdelen, maar ook hele assemblages per keer. Een teveel aan materiaal of overbodige onderdelen worden door de software uitgeroeid.

1080x1080_Perf_Driven_Carousel_1_23567_B

Snellere time-to-market


Door met AI complexe ontwerpiteraties snel en efficiënt te ontdekken en te testen, verkort je de tijdlijn voor onderzoek en ontwikkeling van nieuwe producten dramatisch.

 

1080x1080_Perf_Driven_Carousel_1_23567_D

 

Verbeterde productiviteit


Zonder de hulp van AI kost het een mens veel meer tijd om een groot aantal producten te bedenken, ontwerpen, testen en verfijnen.

Kwaliteitsverhoging


Al tijdens het ontwerpen voer je stressanalyses uit op het model. Het resultaat is een betrouwbaarder, beter werkend product.

Ontwerpvrijheid


Creëer ontwerpen met organische kenmerken, complexe geometrie en interne kanalen voor additieve productie.

Componentconsolidatie


Vertaal eenvoudig een bestaande assemblage van tientallen onderdelen naar een 3D geprint onderdeel uit één stuk.

Innovaties op innovaties


Gebruik eerdere ontwerpen die met generative design zijn gemaakt als basis voor volgende generative design ontwerpen.

Altijd de beste oplossing


Verken, valideer en vergelijk gelijktijdig duizenden ontwerpopties. Aan het eind van het proces blijft het beste ontwerp over. Of de beste versies, bijvoorbeeld voor frezen en 3D printen, zonder dat het extra tijd kost. 

 

1080x1080_Perf_Driven_Carousel_1_23567_E

 


Rapid prototyping

Toepassingen voor generative design


In elke sector kan generatief ontwerp worden toegepast, van consumptiegoederen tot architectuur en ruimtevaart. Wanneer kleine details grote veranderingen tot gevolg kunnen hebben, is generative design beter dan elke andere oplossing. Dit geldt ongeacht welke productiemethode je gebruikt. Toch is generative design in het bijzonder geschikt in combinatie met additive manufacturing. Bijvoorbeeld voor ‘rapid prototyping’, oftewel het snel produceren van prototypen en onderdelen met 3D printen. Zelfs massaproductie is op deze manier mogelijkheid!

Banner GDE aangepast

Mens en machine

De rol van de engineer

Hoewel de software bij generative design zorgt voor het model, is er nog steeds een belangrijke rol weggelegd voor de engineer. Hoe beter de gebruiker alle criteria definieert, hoe beter de software mogelijke oplossingen bedenkt. Je moet dus nog steeds nadenken over gewichtslimieten, fysieke beperkingen, materialen, etc.

 

Een voordeel van generatief ontwerpen in CATIA is dat je niet onderdeel voor onderdeel hoeft te ontwerpen, maar dat je met hetzelfde gemak een generatief ontwerp maakt voor gehele assemblages. Gebruik dit bijvoorbeeld om, in combinatie met 3D printen, meerdere componenten consolideren tot één onderdeel. 


Contact met visiativ

Waar mogen wij jou bij helpen?

Erik De Wit

Erik De Wit

Accountmanager Benelux

"Ik vertel je graag meer over de mogelijkheden van Generative Design"

Meer weten over Generative Design?

Met Generative Design in CATIA sta je voor een revolutie in hoe producten worden gemaakt. We helpen je graag met advies om de juiste keuze te maken.