Tijdelijke SOLIDWORKS promo - actie t/m 30 juni geldig

Nieuw Build Platform 2L vereenvoudigt verwijderen van onderdelen voor Form 3L/3BL

Formlabs kondigt met trots de lancering aan van het Build Platform 2L met de gepatenteerde Quick Release Technology die de post-processing-workflows stroomlijnt voor onze grootformaat stereolithografie (SLA) 3D-printers, de Form 3L en Form 3BL.

Afbeelding1

Groter bouwen met Build Platform 2L

Build Platform 2L is een evolutie, gebouwd op het succes van Build Platform 2-product voor de desktop SLA-printers van Formlabs en de toenemende schaal en kracht om post-processing te stroomlijnen voor benchtop SLA. Als Formlabs nieuwe producten ontwikkelt, stellen zij de feedback van klanten en gebruikerservaringen voorop. De community was duidelijk dat de transformerende kracht van het Build Platform 2 een nóg groter verschil zou maken voor grootformaat workflows. 

De Form 3L en Form 3BL combineren herhaalbare precisie en hoogwaardige oppervlakteafwerking met afmetingen op menselijke schaal en mogelijkheden voor eindgebruik. Zo kunnen onderdelen van resin in nóg meer echte toepassingen worden gebruikt. Build Platform 2L verwijdert de resterende obstakels in de workflow door de post-processing-tijd te verkorten en het 24 uur per dag printen gemakkelijker te maken. Van anatomische modellen op menselijke schaal tot industriële mallen, Build Platform 2L helpt gebruikers hun toepassingen uit te breiden door grote of zware onderdelen gemakkelijk te post-processen. 

Het roestvrijstalen materiaal van het Build Platform 2L is gutsbestendig en sterk - dit product zal de tand des tijds doorstaan, hoe vaak je ook print. De Quick Release-technologie is dezelfde als die voor Form 3+ en Form 3B+, het Build Platform 2, dat 24/7 kan worden gebruikt in combinatie met de Form Auto.

Afbeelding2-1Build Platform 2L voor de Form 3L- en Form 3BL-printers maakt nieuwe toepassingen mogelijk en maakt het verwijderen van onderdelen sneller, gemakkelijker en efficiënter. 

Nieuwe toepassingen mogelijk maken

Hoewel het build volume en de veelzijdige materiaalbibliotheek een enorme impact hebben gehad op het aantal toepassingen dat mogelijk is met SLA 3D-printen, waren bepaalde workflows te tijdrovend om vaak uit te voeren. Eén van deze workflows is het maken van grootformaat 3D-geprinte spuitgietmatrijsinserts. Er zijn eenvoudige, bewezen workflows voor het maken van mallen met Formlabs desktop-printers en materialen zoals Rigid 10K Resin. Voor mallen van groter formaat zijn er een paar extra overwegingen, waaronder de grootte, printoriëntatie en -snelheid en de onderdeelverwijdering.

Afbeelding3-1Bepaalde materialen zijn handmatig lastiger van build platforms te verwijderen met een schraap- of plamuurmes dan andere materialen. De dichtheid van de resin maakt de hechting aan een normaal build platform ongelooflijk sterk en het verwijderen van het onderdeel kan vrij bewerkelijk zijn. Om het hechtingsprobleem te vermijden, printen gebruikers de mallen vaak onder een hoek; rafts en support structures zijn makkelijker te verwijderen dan onderdelen die vlak op het build platform zijn geprint en kunnen eenvoudiger worden uitgevoerd omdat het beschadigen van support structures geen issue is. 

Door mallen onder een hoek te printen, neemt de printtijd echter toe en kan, afhankelijk van de grootte van de mal, de printtijd verdubbelen of de mal te lang worden om überhaupt te printen. Een bijkomend aandachtspunt voor mallen die bestemd zijn voor een spuitgietmachine van industriële sterkte is dat de materiaaleigenschappen volledig uniform moeten zijn voor het hele onderdeel - er mag geen afwijking zijn in dichtheid of sterkte die nog verergerd wordt door het industriële printproces. Vóór Build Platform 2L hadden gebruikers die 3D-geprinte mallen van industriële sterkte wilden maken geen waterdicht proces.

Met de Quick Release Technology en het Build Platform 2L kunnen gebruikers nu grote spuitgietmatrijzen in Rigid 10K Resin rechtstreeks op het build platform printen zonder supports. De onderdelen hebben een volledig uniforme dichtheid en sterkte, zijn eenvoudig en schoon te verwijderen en kunnen worden gebruikt in een spuitgietproces. We spraken voor meer informatie met Matthew Deutsch, Additive Manufacturing Technician van het Siemens Energy Orlando Innovation Center.

Nieuwe molding workflows zijn nu mogelijk

In het Siemens Energy Orlando Innovation Center beheert Matthew Deutsch een vloot FDM- en SLA-3D-printers. Hij reageert op aanvragen voor onderdelen en procesrichtlijnen van Siemens Energy-afdelingen en klanten wereldwijd. Deutsch gebruikt zijn twee Form 3L-printers om van alles te produceren, van modellen van motoren voor beurzen tot opspanningen en gereedschappen die essentieel zijn bij het repareren van gasturbines aan de andere kant van de wereld.

Afbeelding4-1Deze testonderdelen van het Siemens Energy Orlando Innovation Center zijn rechtstreeks geprint op het Build Platform 2L, waardoor onderdelen snel kunnen worden verwijderd en de printtijd wordt verkort. 

Het produceren van matrijsinserts op de Form 3L met Rigid 10K Resin is een proces waar Deutsch al een tijdje aan werkt om het te perfectioneren. Met grotere mallen in de resin met hoge dichtheid had Deutsch problemen om ze te verwijderen als hij rechtstreeks op het platform printte. Als hij ze onder een hoek printte, had hij problemen met het gelijkmatig onder druk zetten. Met het Build Platform 2L kan Deutsch nu grote mallen plat op het platform printen en ze er na het printen gemakkelijk afhalen. "We kunnen onderdelen van een kilo in één keer printen en ze van de plaat buigen zonder supports, en dat konden we eerder niet - de enige andere optie was het machinaal bewerken van de mallen," aldus Deutsch.

Met 3D-geprinte mallen kunnen bedrijven producten in kleine volumes produceren zonder de hoge kosten van machinaal bewerkt gereedschap. Voor nieuwe producten die nog wijzigingen in het ontwerp kunnen ondergaan, verlaagt een kosteneffectieve productiemethode de inzet voor testrondes. Bedrijven kunnen nu met de 3D-print- en Build Platform 2L-workflow vol vertrouwen spuitgietonderdelen produceren in hoeveelheden van tientallen of honderden stuks.

"Het wachten was de moeite waard. Met mallen kunnen we printen en dan binnen 24 uur beginnen met het produceren van spuitgegoten kunststof onderdelen. Dit is een doorbraak voor de hele industrie." - Matthew Deutsch, Additive Manufacturing-technicus aan de Siemens Energy Orlando Innovation Campus

Afbeelding5-1Het printen van grootformaat mallen die de druk van een industriële spuitgietmachine aankunnen, was tot nu toe bijna onmogelijk. Maar met de Quick Release Technology van Build Platform 2L kunnen gebruikers ze nu rechtstreeks op het platform printen en ze gemakkelijk verwijderen.

De voordelen van het direct printen op het build platform met Build Platform 2L breiden zich ook uit naar de totale printtijd en een beter materiaalgebruik. Zonder de extra hoogte van een gehoekt onderdeel of supports worden de printtijden aanzienlijk verkort en kan Deutsch vaker printen. 

Printdata: mal voor munten

 

PRINTTIJD

POST-PROCESSING-TIJD

TOTAL TIME

MATERIAL USAGE

Zonder Build Platform 2L

14 uur

1 uur

15 hours

391.43 ml

Met Build Platform 2L

6,5 uur

10 minuten

6 hours 40 min

363.20 ml

Oplossingen uitbreiden

Toen ze beschikbaar kwamen, breidden de Form 3L- en Form 3BL-printers de mogelijkheden van hoogwaardige SLA 3D-geprinte onderdelen met een hoogwaardige oppervlakteafwerking uit. Met elk nieuw materiaal en accessoire wordt deze uitbreiding voortgezet. Build Platform 2L maakt nieuwe workflows mogelijk en bestaande workflows sneller, eenvoudiger en efficiënter. Vroeger kon het verwijderen van onderdelen in resins met een hoge dichtheid, zoals Rigid 10K Resin, gebruikers ervan weerhouden om iets nieuws te proberen. Maar met een simpele buiging van het Build Platform 2L laten de onderdelen gemakkelijk los, elke keer weer. 

Formlabs stimuleert gebruikers opnieuw na te denken over wat de grenzen van hun workflows kunnen zijn. Het Build Platform 2L is speciaal ontwikkeld voor gebruikers van Form 3L en Form 3BL om hun mogelijkheden uit te breiden, nieuwe dingen uit te proberen en nieuwe paden te verkennen voor productie met 3D-printtechnologie. "Met Formlabs kun je afleren wat je dacht dat de grenzen waren van SLA 3D-printen en dingen doen waarvan je dacht dat je ze niet eerder kon", zegt Deutsch. 

Bezoek de webshop voor meer informatie over Build Platform 2L of neem contact op met onze 3D printing experts.