<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-TNV24CD" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Digitaal kleien met 3D Sculptor en xShape

Verschillende ontwerpuitdagingen vragen om verschillende manieren van ze aanvliegen. In veel gevallen bouw je een vorm van de grond af op, maar soms wil je juist denken als een beeldhouwer. Of een pottenbakker. Je begint met een basisvorm, en je haalt materiaal weg of voegt het toe, totdat je de uiteindelijke vorm overhoudt. Dit is wat je op het 3DExperience platform doet met de xShape app, maar dan digitaal. In tegenstelling tot pottenbakkers en beeldhouwers, krijg jij er dus geen vieze handen van! 

De xShape app is beschikbaar als je de 3D Sculptor rol hebt op het 3DExperience platform. Maar wat is een rol ook alweer? Rollen zijn gebaseerd op functies in een team. Een engineer heeft bijvoorbeeld andere werkzaamheden dan een projectleider of planner.

Een rol is dus het type gereedschapskist dat je nodig hebt. En apps zijn de beschikbare tools om die kist mee te vullen. 

Niet iedere engineer of planner is exact hetzelfde. Afhankelijk van je klus of specialisatie, vul je je gereedschapskist met andere apps dan een collega. Apps die je niet gebruikt, daarvoor hoef je (of je werkgever) niet te betalen.   

De 3D Sculptor rol is ideaal voor designers en engineers die organische vormen willen modelleren. Met deze rol heb je toegang tot de xShape app.

Wat is xShape?

xShape is een subdivisie modelleer tool in de cloud, beschikbaar op het 3DExperience platform. Dit in tegenstelling tot parametrisch modelleren, wat je doet in de xDesign app. Subdivisie modelleren (ook bekend als Sub-D-modellering) is een dure term voor digitaal kleien. 

Hoe gaat dat kleien in z’n werk ?

In xShape start je steeds met een van deze onderstaande primitieve vormen. Je kiest de vorm die het meest lijkt op het finale ontwerp dat je voor ogen hebt. Vervolgens manipuleer je de vorm door te duwen en te trekken aan vertices. Zo ontstaat er al snel een organisch uitziende vorm. 

xShape 03

 

Bij onderstaand model zijn we gestart met een kubus. Die hebben we dusdanig gemanipuleerd totdat we blij waren met de definitieve vorm:

xShape 02xShape 04

 

xShape 05xShape 01

Is het écht zo gemakkelijk als dat het klinkt?

Hoe gemakkelijk je iets afgaat, dat is natuurlijk persoonlijk. De meeste mensen vinden xShape heel intuïtief werken en hebben het snel onder de knie. Maar om je kort een zo goed mogelijk beeld te geven, gaat er niets boven een video:

Wat zijn de voordelen van Xshape?

  • Ontwerp snel en intuïtief organische vormen met een duw/trek aanpak.
  • Wissel gemakkelijk af tussen xShape, xDesign en SOLIDWORKS desktop om parametrisch te modelleren op je organische vorm.
  • Je data zit veilig in de cloud.
  • Je hebt geen zorgen over of je wel de laatste versie gebruikt. Je hoeft niet meer te upgraden of te controleren of dat verschillende softwareversies wel compatibel zijn.
  • Gemakkelijk samenwerken - conceptontwerpen delen en aan hetzelfde ontwerp werken is net zo eenvoudig als verbinding maken op sociale media.
  • SOLIDWORKS xShape draait volledig in een browser, dus installatie is niet nodig. Hierdoor heb je meer vrijheid om te kiezen welk apparaat je wilt gebruiken. Tablet? Mac? Geen enkel probleem!

Hoe nu verder?

Ben je tijdens deze blog geïnspireerd geraakt en jeuken je vingers om het eens te proberen? Neem dan contact op met ons. Wij maken je graag wegwijs in de wereld van xShape!