<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-TNV24CD" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Gebruik je de gratis versie van DraftSight? Lees dan dit artikel!

Zoals veel mechanical engineers weten is DraftSight een handige tool om 2D-tekeningen te openen, te bewerken en te creëren in een native DWG/DXF-formaat. De interface lijkt veel op die van andere CAD programma’s wat het gebruiksgemak ten goede komt. DraftSight is een betaalbaar en krachtig alternatief voor AutoCAD uit de koker van SOLIDWORKS. 

1-3

DraftSight is niet meer gratis

DraftSight was lange tijd gratis. Je kon het downloaden en gebruiken zonder dat je ervoor hoefde te betalen. Met de komst van DraftSight versie 2019 echter besloot moederbedrijf Dassault Systèmes de licentiestructuur te veranderen. Het gevolg is dat de gratis variant van DraftSight niet meer beschikbaar is. Sinds 1 januari 2020 moet je altijd betalen voor DraftSight, zelfs voor de basisvariant.

Ik heb de gratis versie nog, wat nu?

Als je de gratis versie van DraftSight al geïnstalleerd hebt, kun je die nog tot 31 december 2019 blijven gebruiken. Vanaf 2020 is het niet meer mogelijk om de gratis variant te gebruiken.

Kan ik de gratis DraftSight applicatie nog snel effe downloaden?

Tegelijk met het nieuws dat de gratis versie van de DraftSight applicatie komt te vervallen, werd de mogelijkheid om de basisversie van DraftSight te downloaden verwijderd. Je kunt nu dus niet niet meer de gratis DraftSight applicatie downloaden en installeren.

Als je nog ergens een download van het installatiebestand vindt op je PC, kun je die ook niet meer activeren. Alleen als je nu (augustus 2019) DraftSight 2018 hebt draaien, kun je de gratis versie dus nog gebruiken.

Ik wil toch DraftSight blijven gebruiken, wat nu?

Je kunt nu kiezen uit vier nieuwe - betaalde - versies van DraftSight:

  • DraftSight Professional
  • DraftSight Premium
  • DraftSight Enterprise
  • DraftSight Enterprise Plus

Zonder of met helpdesksupport?

Voor de Professional en Premium versies van DraftSight ben je op jezelf aangewezen, want als je vastloopt met deze standalone licenties kan je niet naar onze helpdesk bellen. Op deze licenties wordt ook door SOLIDWORKS en Dassault Systèmes geen support geboden. Vind je gemakkelijk je weg naar online fora en video's met uitleg, dan zijn de DraftSight standalone licenties wellicht een goede keuze voor je. 

Deze DraftSight Professional en Premium licenties koop je eenvoudig in de door Dassault Systèmes geautoriseerde webshop van Cleverbridge. Zonder enige verdere tussenkomst of support van ons en vandaar de scherpe prijzen. Voor alle DraftSight licenties geldt dat je sinds 1 januari 2020 betaalt per jaar.

Support van experts én netwerklicenties

Wil je wel de zekerheid van hulp op afstand van een helpdesk en heb je minimaal 2 gebruikers die het 2D CAD pakket gaan gebruiken, overweeg dan een netwerkversie van DraftSight, de zogenaamde DraftSight Enterprise en DraftSight Enterprise Plus licenties. Deze netwerkversies van DraftSight koop je bij ons door contact op te nemen of een offerte aan te vragen.  

Hierbij komt DraftSight Enterprise grofweg overeen met DraftSight Professional en de Enterprise Plus versie komt overeen met DraftSight Premium. Met als belangrijkste verschil dat de netwerklicenties op elk werkstation geactiveerd kunnen worden. Anders gezegd: deze licenties kan je met meerdere personen delen zoals dat ook kan bij een SOLIDWORKS netwerklicentie.

Alternatief voor AutoCAD named licenses

De mogelijkheid om een DraftSight Enterprise netwerklicentie te delen met andere gebruikers is een belangrijk voordeel ten opzichte van AutoCAD licenties. AutoDesk gaat alle AutoCAD licenties uiterlijk 7 augustus 2023 op naam zetten. Het hangt een beetje van je AutoCAD licentievorm af wanneer precies. Maar om je een idee te geven: op 7 mei 2021 bijvoorbeeld worden de netwerklicenties op onderhoud al stopgezet. Je moet die tijdig omwisselen. DraftSight Enterprise netwerklicenties zijn een alternatief om te voorkomen dat je opeens voor elke gebruiker een licentie moet afnemen elk jaar opnieuw. 

Grotere aantallen AutoCAD omzetten naar DraftSight?

Zijn er binnen jouw bedrijf nog grote aantallen AutoCAD licenties en dreig je door de overgang naar named user licenses die AutoDesk oplegt, nóg meer licenties af te moeten nemen. Waardoor je nóg meer gaat betalen? Dan is het zeker de moeite waard om contact op te nemen om te kijken hoeveel geld je kan besparen door naar DraftSight Enterprise over te stappen. 

De overstap is zeer waarschijnlijk gemakkelijker dan je denkt. Er is ruime file compatibility en de command line die je kent van AutoCAD bestaat ook in DraftSight. Je kan zelfs de AutoCAD commando's intypen en DraftSight stelt zelf de overeenkomstige functie in DraftSight voor. Meer daarover lees je in dit blogartikel.   

Welke DraftSight CAD SOFTWARE past het best bij je?

Ben je benieuwd geworden naar DraftSight en wil je meer informatie over de features en wat je bij elke versie krijgt? Kijk dan op onze productpagina voor DraftSight, of neem vrijblijvend contact met ons op.