<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-TNV24CD" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Optimaliseer spuitgietproducten met SOLIDWORKS Plastics

Het produceren van spuitgietmatrijzen kost veel geld. Je wilt daarom zorgen dat de matrijs meteen goed is. Daarom is het devies: testen, testen, en nog eens testen. Hoe doe je dat? Virtueel en kostefficiënt met SOLIDWORKS Plastics!

Wat is SOLIDWORKS Plastics?

SOLIDWORKS Plastics is onderdeel van het brede scala aan Simulatie tools in het SOLIDWORKS portfolio.

SOLIDWORKS Plastics is een handige tool die een designer of matrijzenmaker meer inzicht geeft of een product goed te spuitgieten valt en welke problemen een bepaald design kan opleveren. Je kunt zo in de vroege designfase je matrijs optimaliseren zodat de kwaliteit van je product stijgt en de kostprijs daalt.

SOLIDWORKS Plastics is beschikbaar in 3 varianten: Standard, Professional en Premium. In deze blog lees je wat je met deze bundels kan zodat je zelf kan kiezen welke voor jou de beste keuze is. Daarvoor is het handig om eerst te weten uit welke stappen het proces bestaat.

Uit welke stappen bestaat het spuitgietproces?

Een spuitgietproces bestaat uit vier stappen.

  1. Vulcyclus

De matrijs wordt gevuld met kunststof dat meestal aangeleverd wordt in de vorm van kleine bolletjes, vervolgens wordt gesmolten en geïnjecteerd in de matrijs.

  1. Nadrukcyclus

Wanneer de holte is gevuld, wordt deze onder druk gehouden om krimp van het kunststof te compenseren.

  1. Koelproces

Na de nadrukcyclus wordt het product gekoeld tot onder de glastransitietemperatuur.

  1. Ejectieproces

Zodra het product onder de glastransitietemperatuur is, wordt deze uitgestoten door uitstoters. Dit gebeurt met flinke kracht omdat het product door de krimp rond de kern gehecht is.

Wat krijg je als je start met SOLIDWORKS Plastics Standard?

SOLIDWORKS Plastics Standard helpt je om de vulcyclus te analyseren. Het geeft je dus inzicht in de eerste fase van het proces.

SOLIDWORKS Plastics Standard geeft jou als designer antwoord op een aantal belangrijke vragen:

  • Kan dit part gemakkelijk gevuld worden?
  • Welke injectiedruk is er nodig om die product te vullen?
  • Heb ik vloeilijnen op mijn product?
  • Waar mag ik luchtinsluitingen verwachten?
  • Waar kan het beste aangespoten worden?

1

2

Wat is de meerwaarde van SOLIDWORKS Plastics Professional?

SOLIDWORKS Plastics Professional is dé tool voor designers & matrijzenmakers die het spuitgietproces beter in kaart willen brengen en geavanceerde analyses willen doen.

SOLIDWORKS Plastics Professional simuleert namelijk de vul- & de nadrukcyclus. Daarmee gaat het dus een fase verder dan SOLIDWORKS Plastics Standard.

SOLIDWORKS Plastics Professional biedt bovenop Standard de volgende mogelijkheden:

  • Matrijzen met meerdere holtes optimaliseren
  • Family molds automatisch balanceren
  • Geavanceerde simulaties:
    • Hot Runners
    • Insert overmolding
    • Multi shot molding
    • Fiber Analyse
    • Valve Gate (sequential injection)

4

57

Maak de allerbeste Matrijzen met SOLIDWORKS Plastics Premium

SOLIDWORKS Plastics Premium is het ultieme pakket voor designers & matrijzenmakers die inzicht in de volledige spuitgietcyclus willen hebben. Dat houdt in: Vulcyclus, nadrukcyclus, koelcyclus én ejectie.

Met SOLIDWORKS Plastics Premium boots je virtueel de koelfase van je ontwerp na, zodat je afhankelijk van de resultaten het ontwerp van de matrijs nog kan aanpassen.

Kortom, SOLIDWORKS Plastics Premium geeft je aan de hand van virtuele testen nauwkeurig inzicht in de totale injection mold cyclus van begin tot eind. Daardoor kun je je ontwerp en het proces optimaliseren en grip krijgen op de doorlooptijd, kwaliteit en kostprijs van je product.

Als kers op de taart voorspelt Plastics Premium hoe je product zal vervormen zodra het uit de matrijs wordt gestoten in de ejectiefase. Warpage is een bekende uitdaging van spuitgieten

8

9

Meer weten?

Voor advies over virtuele tests met SOLIDWORKS Plastics of trainingen neem contact met ons op.