<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-TNV24CD" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Simulation on steroids, 3DEXPERIENCE Structural Designer

Met het 3DEXPERIENCE-platform breng je alle afdelingen in je bedrijf samen, of zelfs de hele productieketen. In plaats van dat iedereen gebruik maakt van eigen software die niet is afgestemd op elkaar, is in 3DEXPERIENCE de basis voor alle gebruikers hetzelfde. Door middel van zogenaamde 'rollen' heb je vervolgens toegang tot de specifieke toepassingen (apps) die je nodig hebt. Hierdoor is het platform voor alle gebruikers precies afgestemd op wat zij nodig hebben en werk je sneller en efficiënter samen. 

Alle engineering activiteiten in één omgeving

Op het platform vind je rollen en apps voor o.a.:

 • Modeleren
 • Data beheren
 • Simuleren/analyseren
 • Automatiseren en optimaliseren
 • Resultaten bekijken/delen en besluiten nemen

Alles op het platform is compatible met elkaar, waardoor communicatie tussen rollen en apps gestroomlijnd verloopt en iedereen altijd werkt met een single-source-of-truth. Geen gedoe met het omzetten van bestanden, waarbij data verloren kan gaan.

3DEXPERIENCE rollen en apps integreren bijvoorbeeld geavanceerde simulatie met de in CAD gecreëerde en beheerde data op het het platform. Verandert er iets in het CAD ontwerp, dan update ook je simulatie. We gaan het in deze blog specifiek hebben over simulatie. 

De voordelen van de Simulation rollen in 3DEXPERIENCE

 • Modeleren en simuleren zijn verenigd
 • De best-in-class Solver voor alle simulatiepakketten
 • Sterk geautomatiseerd meshen voor grote assembly’s en gedetailleerde parts
 • Eenvoudig opschakelen naar meer geavanceerde simulatiepakketten 
 • Eenvoudige en intuïtieve automatisering en verkennen van studies
 • Eenvoudig traceren van simulatie data
 • Hoogstaand rekenen, zowel lokaal als op de cloud, alsook voor visualisaties.

SIMULIA Works vs. SOLIDWORKS Simulation

Beide simulatiepakketten hebben mogelijkheden die passen bij verschillende behoeften. Bij SOLIDWORKS (desktop) begint het met Standard, daarna Professional en de meest uitgebreide variant is Premium

Blog Structural Designer 1

SIMULIA Works (cloud) werkt daarentegen met vier verschillende rollen. Zoals je ziet is Structural Designer de instapper van het 3DEXPERIENCE-platform. Hiermee zit je meteen in de range van Simulation Standard en Simulation Professional.

De meest geavanceerde, Structural Mechanics Engineer, gaat een stuk verder dan Simulation Premium, omdat Structural Mechanics Engineer gebruikt maakt van een Explicit Solver. Daarmee rekent het nóg verder door op non-lineaire situaties.

Rollen en apps op het 3DEXPERIENCE platform

Rollen en apps zeggen de gemiddelde SOLIDWORKS gebruiker niets. In dit voorbeeld is 'Structural Designer" de rol. In deze rol heb je toegang tot apps die je helpen met o.a. zoeken van files, het beheren van data alsook het uitvoeren van berekeningen. Hiervoor gebruiken we de Linear structural validation app.

Blog Structural Designer 2

Structural Designer 

Stuctural Designer is gebouwd voor ontwerpers zonder simulatie ervaring. De software is zo ingericht dat vele processen sterk voorgeprogrammeerd en geautomatiseerd zijn. Zo profiteert de ontwerper van maximaal gebruiksgemak zonder dat een hoop voorkennis vereist is.

 

Voor gevorderde gebruikers

Heb je al begrip van en ervaring in simulatie dan is Structural Engineer iets voor jou. Het komt zeer sterk overeen met Structural Designer, maar je kan aan alle knopjes draaien voor meer diepgaande simulaties. Er is voor dit pakket dus wél voorkennis en/of een training verreist.

Op de cloud kun je rekenen

Er zijn verschillende mogelijkheden voor het berekenen van je simulatie. Eén ervan is het rekenwerk uit laten voeren in de Cloud. Deze maakt het overbodig een duur workstation aan te schaffen met een boel cores dat ook nog een hoop energie vreet.

Meer weten?

We hopen dat we je een beter beeld hebben weten te geven van de simulatierollen in 3DEXPERIENCE, specifiek die van Structural Designer. Heb je vragen over een van de simulatierollen, of zijn er andere 3DEXPERIENCE rollen die je graag een keer terugziet in een blog, neem gerust contact met ons op. 


  Meer tips & tricks? Het Design Solutions Blog behandelt alle onderwerpen om meer uit SOLIDWORKS te halen. Meld je aan en ontvang automatisch praktische SOLIDWORKS informatie in je mailbox.