<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-TNV24CD" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Verbeter je databeheer met classificatie in 3DEXPERIENCE

Zoals jullie wellicht weten: ik ben al lang een Catia en 3DEXPERIENCE gebruiker. De laatste tijd ben ik bezig met 'classificeren'. 3DEXPERIENCE heeft als basis een database met daarop een groot aantal applicaties, waaronder Catia. Catia (of een andere CAD-applicatie) gebruik ik voor het modelleren en 3DEXPERIENCE voor de opslag van data.

Data is een van de belangrijkste bronnen voor elk bedrijf dat wil innoveren en concurreren in de digitale wereld. Maar data is ook een van de grootste uitdagingen, want hoe zorg je ervoor dat je de juiste data vindt, gebruikt en deelt op het juiste moment? Hoe voorkom je dat je data verloren gaat, dubbel wordt opgeslagen of verouderd raakt? Hoe zorg je ervoor dat je data voldoet aan de kwaliteits- en veiligheidseisen van je organisatie en je klanten? 

Een van de oplossingen die Visiativ je biedt om je data beter te beheren is classificeren met 3DEXPERIENCE. In deze blog leggen we je uit wat classificatie is, waarom het belangrijk is, hoe je het toepast op verschillende soorten data, en hoe je het kunt gebruiken in je CAD-rollen/licenties of als een separate applicatie. 

annie-spratt-vpFiAD-WWEs-unsplash

Wat is classificatie en waarom is het belangrijk?

Classificatie is het proces van het ordenen en groeperen van je data in logische categorieën, zodat je ze makkelijker terug kunt vinden en hergebruiken. Met 3DEXPERIENCE kun je je data classificeren met behulp van keywords (parameters) die je toekent aan de klasse waartoe je data behoort. Deze keywords beschrijven de eigenschappen, kenmerken en relaties van je data, zodat je ze kunt filteren, sorteren en vergelijken. 

Laten we een voorbeeld nemen van een bout die je gebruikt in je CAD-model. Je kunt deze bout classificeren met verschillende properties, zoals de naam, de lengte, de sleutelwijdte, het materiaal, de behandeling, de leverancier, de toepassing, etc. Zo kun je de bout eenvoudig terugvinden in je database, zonder dat je afhankelijk bent van de naam of de locatie van de bout. Je kunt ook andere bouten vinden die aan dezelfde of vergelijkbare criteria voldoen, zodat je ze kunt hergebruiken of vervangen. 

Classificatie heeft dus voordelen voor het beheren van je data, zoals:

 • Je vindt het eenvoudig en sneller terug.
 • Het is efficiënter, meer productief, het vereenvoudigt samenwerking en gebruik van dezelfde data
 • Je kunt alle data in het platform classificeren, niet alleen CAD-documenten
 • Opslag van dubbele data wordt voorkomen, dus data is meer consistent en vermindert opslagruimte

 

Hoe pas je classificatie toe op verschillende soorten data?

Classificatie is niet alleen voor CAD-data, maar ook voor andere soorten data die je opslaat in 3DEXPERIENCE. Denk bijvoorbeeld aan MS Office documenten, PDF's, specificaties, output van machines, meetgegevens, etc. Al deze documenten kun je classificeren met keywords die relevant zijn voor hun inhoud, doel en context. 

Bijvoorbeeld, als je een Word document hebt met een offerte voor een klant, kun je dit document classificeren met keywords zoals de naam van de klant, de datum, het project, het bedrag, de status, etc. Zo kun je het document snel terugvinden, bewerken of delen met je collega's of je klant. Je kunt ook andere documenten vinden die gerelateerd zijn aan dezelfde klant, project of offerte, zo heb je een compleet overzicht. 

Met classificatie kun je ook relaties leggen tussen verschillende soorten data, zodat je een beter inzicht. Bijvoorbeeld, je kunt een relatie leggen tussen een CAD-model en een specificatie, zodat je kunt zien of je model voldoet aan de eisen van de specificatie. Of je kunt een relatie leggen tussen een CAD-model en een output van een machine, zodat je kunt zien of je model goed is geproduceerd. Of tussen een CAD-model en een meetgegevens, zodat je kunt zien of je model goed is getest. 

soraya-irving-AGtksbL8z2c-unsplash

Hoe gebruik je classificatie in je CAD-rollen/licenties?

Als je een van de CAD-rollen/licenties in 3DEXPERIENCE hebt, zoals Catia, dan heb je toegang tot de classificatie functionaliteit. Je kunt classificatie gebruiken om je CAD-data te beheren, te zoeken en te hergebruiken. Je kunt ook classificatie gebruiken om je CAD-data te koppelen aan andere data, zoals documenten, specificaties, output van machines, meetgegevens, etc.

Om classificatie te gebruiken in je CAD-rol/licentie, moet je eerst een classificatie- schema definiëren. Dit is een hiërarchische structuur van klassen en keywords die je wilt gebruiken om je data te classificeren. Je kunt een standaard schema gebruiken, of je kunt een eigen schema maken of aanpassen. Je kunt ook verschillende schema's gebruiken voor verschillende soorten data of projecten. 

Vervolgens kun je je data classificeren door ze toe te wijzen aan een klasse en door keywords te selecteren of in te voeren. Je kunt dit doen tijdens het maken of bewerken van je data, of achteraf. Je kunt ook meerdere data tegelijk classificeren, of data automatisch laten classificeren op basis van regels. 

Tot slot kun je je data terugvinden en hergebruiken door te zoeken op klasse of keywords. Je kunt ook filters, sorteringen en vergelijkingen gebruiken om je zoekresultaten te verfijnen of te analyseren. Je kunt ook je data bekijken, openen, bewerken of delen vanuit de classificatie interface. 

Hier zijn enkele tips en trucs om je classificatie proces te optimaliseren:

 • Gebruik duidelijke en consistente namen en definities voor je klassen en keywords 
 • Gebruik zo min mogelijk klassen en keywords, maar zo veel als nodig 
 • Gebruik keywords die specifiek en relevant zijn voor je data 
 • Gebruik keywords die meetbaar en vergelijkbaar zijn 
 • Gebruik keywords die onafhankelijk zijn van de naam of de locatie van je data 

 

Hoe verkrijg je classificatie als een separate applicatie?

Als je meer mogelijkheden wilt hebben met classificatie, of als je geen CAD-rol/licentie hebt, dan kun je classificatie ook als een separate applicatie verkrijgen.

Met de classificatie applicatie kun je alle soorten data classificeren, zoeken en hergebruiken, zonder dat je een CAD-rol/licentie nodig hebt. Je kunt ook je eigen classificatie-schema's maken of aanpassen, en je eigen classificatie regels definiëren. 

De voordelen van het hebben van een separate classificatie applicatie zijn: 

 • Je hebt meer flexibiliteit en controle over je classificatie schema's en regels 
 • Je hebt meer functionaliteit en integratie met andere applicaties in 3DEXPERIENCE 
 • Je hebt meer schaalbaarheid en performance voor je classificatie proces 

Mogelijk vanzelfsprekend, maar toch goed om te benoemen: doordat je werkt met rechten in de database, worden veiligheid en privacy voor je classificatie gewaarborgd. 

engineer designing

 

Conclusie 

Classificatie met 3DEXPERIENCE is een krachtige oplossing om je data beter te beheren. Met classificatie kun je je data ordenen, groeperen, terugvinden en hergebruiken op een eenvoudige en efficiënte manier. Je kunt ook je data koppelen, vergelijken en analyseren op een diepgaande en inzichtelijke manier. Je kunt classificatie gebruiken voor alle soorten data die je opslaat in 3DEXPERIENCE, of je nu een CAD-rol/licentie hebt of niet. 

Als je meer wilt weten over classificatie met 3DEXPERIENCE, of als je hulp nodig hebt bij het implementeren of gebruiken ervan, kun je contact opnemen met mij en mijn collega’s van Visiativ Benelux. Wij zijn een toonaangevende partner van Dassault Systèmes in de Benelux, en wij hebben de expertise en ervaring om je te ondersteunen bij je digitale transformatie. Wij kunnen je adviseren over de beste oplossing voor je situatie en behoeften, en je helpen om het maximale uit je data te halen. 

Neem contact met ons op via onze contactpagina. We horen graag van je en zorgen dat elke vraag een antwoord krijgt.

Tot slot, vergeet niet om deze blog te delen met je collega’s die mogelijk ook geïnteresseerd zijn in classificatie met 3DEXPERIENCE. Wie weet help je hen wel enorm.