<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-TNV24CD" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Wat is het beste werkstation voor SOLIDWORKS 2022?

Een nieuw jaar, een nieuwe versie van SOLIDWORKS … hoe zit het met mijn werkstation?

SOLIDWORKS 2022 pre release is beschikbaar! Misschien is dit wel hét moment om die oude stoffige PC alvast te upgraden voordat SOLIDWORKS 2022 SP0 uitkomt?

In dit artikel zetten we op een rijtje wat voor processor je nodig hebt, welke grafische kaarten het best presteren, wat voor harde schijf het beste is en hoeveel werkgeheugen ideaal is.

Elke nieuwe release van SOLIDWORKS wordt afgestemd op de beschikbare hardware op dat moment. Daarom is het wellicht slim om je systeem te upgraden. Zo haal je het uiterste uit de SOLIDWORKS software.

Wat heb je nodig qua hardware?

Je kunt jezelf een aantal vragen stellen om je een idee te geven of je hardware voldoet. Als je antwoord ja is op onderstaande vragen, dan heb je een stevig systeem nodig!

 • Werk ik met hele grote parts, assemblies of drawings?
 • Maak ik veel gebruik van complexe vormen zoals dubbel gekromde surfaces?
 • Maak ik gebruik van virtuele tests in Simulation?
 • Maak ik gedetailleerde renderingen van mijn ontwerp in Visualize?

Is het antwoord nee op bovenstaande vragen, dan kun je met een iets eenvoudiger systeem toe.

computer

Wat zijn de minimale SOLIDWORKS 2022 hardware-eisen?

De minimale SOLIDWORKS 2022 hardware eisen zijn online te vinden bij de SOLIDWORKS System Requirements.

Welke processor (CPU) is het beste voor SOLIDWORKS 2022?

Een van de belangrijkste elementen van een SOLIDWORKS-werkstation is de processor. Het advies is hier simpel; sneller is beter! SOLIDWORKS ondersteunt zowel AMD® als Intel® processors.

Over het algemeen worden processen in SOLIDWORKS door één core uitgevoerd. Dus het is beter om 1 hele snelle core te hebben ten opzichte van meerdere langzamere cores.

processor

Multi-thread technologie

Sommige functies in SOLIDWORKS hebben multi-thread technologie nodig om de belasting/workload te verdelen over de verschillende cores. Het gaat om deze functies:

 • Virtuele tests in SOLIDWORKS Simulation
 • Visualisaties in PhotoView 360
 • Renderingen, animaties en video’s in SOLIDWORKS Visualize
 • Patterns
 • View updaten drawings

Bekende processors voor SOLIDWORKS:

 • Intel i7
 • Intel i9
 • Intel Xeon
 • AMD Ryzen 5 of 7
 • AMD Ryzen Threadripper

Intel ‘i’

De Intel ‘i’ generatie is nog steeds heer en meester qua performance van SOLIDWORKS 3D CAD. Zowel de i9 als de i7 presteren goed. Je kunt de resultaten van verschillende systemen vergelijken in de benchmarktest op de site van SOLIDWORKS. Hogere scores duiden op een hogere snelheid!

Intel Xeon

Intel Xeon-processoren zijn gericht op het uitvoeren van meerdere processen tegelijk. Maar in de praktijk blijkt dat de ‘i’-serie beter presteert bij SOLIDWORKS.

Heb je een klein budget?

Heb je geen bodemloze bankrekening en vind je het niet erg af en toe langer te wachten?  Kies dan voor een AMD-processor, die zijn over het algemeen goedkoper. De prestaties zijn iets minder dan Intel processoren. Uitzondering is de Ryzen, die staat in de top 5 qua prestaties.

Hoe zit het met overklokken?

Overklokken van processoren is iets wat alleen door professionals moet worden gedaan. Er kleven namelijk een aantal risico’s aan! Je zou wel de prestaties van SOLIDWORKS op je systeem kunnen verbeteren.

Ons advies: Intel i7/i9 met een kloksnelheid vanaf 3.3 Gigahertz

Welke grafische kaart (GPU) heb ik nodig voor SOLIDWORKS?

SOLIDWORKS is, net als de meeste 3D CAD-applicaties, berucht CPU-beperkt. Daarom worden tegenwoordig steeds meer processen overgeheveld van de processor naar de grafische kaart. Ook wordt er steeds meer gebruik gemaakt van het grafische geheugen. Grafische kaarten met een Intern geheugen van minder dan 2gb kunnen dus wat worstelen met grotere modellen.

Een grafische kaart is natuurlijk verantwoordelijk voor het grafische kunnen tonen van het CAD-model op je beeldscherm. Echter heeft de grafische kaart heeft ook nog andere taken. SOLIDWORKS-applicaties zoals SOLIDWORKS Visualize hebben bijvoorbeeld extra baat bij een goeie grafische kaart. SOLIDWORK Visualize kan namelijk ook gebruik maken van de GPU-kracht om te renderen. Bekende grafische kaart merken zijn NVIDIA en AMD.  

Deze grafische kaarten bevatten Cuda cores (NVIDIA) en Stream Processors (AMD) welke gebruikt kunnen worden voor het afrenderen van beelden/animaties.

High end grafische kaarten zijn echten niet altijd nodig. Door de juiste keuze te maken geef je niet meer geld uit dan nodig.

 grafische kaart

OpenGL / DirectX of Direct 3D?

Grafische kaarten maken gebruik van verschillende programmeertalen. SOLIDWORKS ondersteunt alleen de programmeertaal OpenGL.

Grafische kaarten die gebruik maken van de talen DirectX of Direct3D worden niet ondersteund. Een gaming-PC met een GeForce-kaart is dus niet geschikt voor SOLIDWORKS.

SOLIDWORKS zal soms wel werken, maar als er problemen ontstaan, dan kunnen wij of SOLIDWORKS geen ondersteuning bieden. Dus: kies een grafische kaart die gebruikmaakt van OpenGL.

Wat zijn de beste grafische kaarten?

Dit zijn de grafische kaarten die we aanraden voor SOLIDWORKS

Entry level:

 • NVIDIA Quadro P2200
 • AMD Radeon Pro WX 3100/WX4100

 Mid-range:

 • NVIDIA Quadro RTX A4000
 • AMD Radeon Pro WX 5100

 High-end:

 • NVIDIA Quadro RTX A5000
 • AMD Radeon Pro WX 7100 / WX 9100

Er zijn betere kaarten verkrijgbaar, maar in de meeste gevallen heb je deze niet nodig. Mocht je echt met extreem grote samenstellingen werken met duizenden onderdelen of hele complexe vormen dan kan het nog interessant zijn om te kijken naar een RTX 5000 kaart. Dan zul je wel je spaarrekening moeten aanspreken.

Kun je meerdere grafische kaarten inzetten in SOLIDWORKS?

SOLIDWORKS 3D CAD kan maar één grafische kaart gebruiken. Het inzetten van meerdere grafische kaarten kan interessant zijn als je met Visualize werkt. SOLIDWORKS Visualize kan wél met meerdere grafische kaarten werken.

 Welke kaarten zijn gecertificeerd door SOLIDWORKS?

NVIDIA Quadro, AMD FirePro en de AMD Radeon Pro WX grafische kaarten zijn gecertificeerd voor SOLIDWORKS 2022.
Het nieuwst is de Nvidia RTX-A range waarbij nog meer performance verbeteringen kunnen worden gerealiseerd. Wil je weten of jouw kaart gecertificeerd is? Dat kun je op 
deze pagina checken. 

Online keuzehulp van NVIDIA

Op de website van NVIDIA staat een duidelijk overzicht met concreet advies welke grafische kaarten voor welke verschillende toepassingen van SOLIDWORKS geschikt zijn. Onderaan vind je een Download link naar het productblad “SOLIDWORKS Solutions Overview”.

Online keuzehulp van SOLIDWORKS

SOLIDWORKS test regelmatig combinaties van grafische kaarten, besturingssystemen en SOLIDWORKS versies, en publiceert dan de resultaten online. Als je meer zekerheid wilt dat de grafische kaart die je op het oog hebt, werkt met jouw SOLIDWORKS versie, kijk dan bij de Support/Hardware & System requirements/Graphic Card Drivers van SOLIDWORKS.

Tip: om te zien welke grafische kaarten worden ondersteund onafhankelijk van het merk computer, kies bij Computer Vendor de waarde ‘Any System Vendor’.

Ons advies: Nvidia ‘RTX’-A serie

Kies een grafische kaart uit de Nvidia ‘RTX’-A serie voor een optimale performance voor de juiste prijs. Welke grafische kaart uit deze serie je nodig hebt hangt af van je gebruik.

Welk besturingssysteem is het beste voor SOLIDWORKS 2022?

Voor SOLIDWORKS 2022 is op dit moment enkel Windows 10 64 bit inzetbaar.

Let op: Support voor Windows 11 wordt binnenkort aangekondigd, maar wordt dus nog niet officieel ondersteund! (Windows 7 64 bit werd als laatste voor versie 2020 ondersteund.) Kijk voor de laatste stand van zaken op de website van SOLIDWORKS (LINK)

Voor de SOLIDWORKS SNL (netwerk) licentie moet je gebruik maken van Windows Server 2016, Windows Server 2019 of Windows 10 64 bit.

De SolidNetwork License Manager van een bepaalde versie kan ook worden gebruikt voor het starten van de huidige en eerdere versies van SOLIDWORKS.

Op welk type harde schijf draait SOLIDWORKS 2022 het beste?

SOLIDWORKS vraagt veel informatie op van je harde schijf. Een Solid State Drive (SSD) leest en schrijft sneller informatie dan een conventionele harde schijf (HDD). Daarom raden we je aan een SSD te kiezen. De snelste op de markt zijn momenteel de NVMe-SSD’s.  Voor deze vorm van harde schijven moet je moederbord wel geschikt zijn.

Voor de installatie en gebruik van de software heb je genoeg schijfruimte nodig. Hoeveel je nodig hebt hangt af van de geïnstalleerde SOLIDWORKS-applicaties. Daar hebben we dus geen concreet antwoord op, omdat dat antwoord simpelweg niet bestaat. Als vuistregel geldt dat minimaal 10% van de harde schijf vrij moet zijn, dus houd daar rekening mee.

Ons advies: neem een kleinere NVMe-SSD en een betaalbare HDD-schijf

Een NVMe-SSD met een grote capaciteit is duur. Om de kosten te beperken kun je een kleinere NVMe-SSD nemen voor het besturingssysteem en SOLIDWORKS. Daarnaast bouw je een tweede, betaalbare SSD of HDD-schijf in voor de programma’s en gegevens die niet tijdsgevoelig zijn.

 Hoeveel intern geheugen (RAM) heb ik nodig voor SOLIDWORKS 2022?

Om te zorgen dat de motor (CPU) goed presteert moet je werkstation beschikken over voldoende RAM-geheugen. Het absolute minimum aan RAM is 16GB. Maar bij grote samenstellingen, simulaties, studies of visualisaties is meer geheugen nodig.

Voorkom eventuele capaciteitsproblemen en neem een werkgeheugen van 32GB. Twijfel je hoeveel geheugen je gebruikt? Dit kun je monitoren via taakbeheer (task manager) van Windows.

 RAM

Ons advies: stel je werkgeheugen samen met modules van minimaal 32 GB.

 De grootte van het werkgeheugen is erg afhankelijk van de grootte van de samenstelling en hoeveel applicaties tegelijkertijd moeten runnen. Tip: probeer zo min mogelijk memory chips te gebruiken zodat je nog extra aansluitingen overhoudt voor uitbreidingen in de toekomst. 

Meer vragen over SOLIDWORKS hardware?

Heb je nog vragen over 3D CAD-systemen die we in dit artikel niet beantwoord hebben? Neem dan contact op met CADware. Dit bedrijf is gespecialiseerd in de levering van high performance systemen voor CAD-toepassingen.

Bekijk het aanbod van CADware