<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-TNV24CD" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

SOLIDWORKS Flow Simulation: Computational Fluid Dynamics (CFD)

SOLIDWORKS Flow Simulation is een aanvullende module voor SOLIDWORKS 3D CAD-software om snel en makkelijk interne en externe vloeistof- en gasstromen te simuleren. Flow Simulation is een van de simulatie oplossingen van SOLIDWORKS. Door Flow Simulation te gebruiken, kun je bijvoorbeeld veel geld besparen op het testen van prototypes en luchtstromen in windtunnels, zoals een van onze klanten met succes doet.

Met SOLIDWORKS Flow Simulation kun je in een realistische omgeving diverse scenario’s uittesten om je ontwerp te evalueren en te verbeteren. In deze omgeving worden de vloeistof-effecten, warmtetransitie en krachten weergegeven die gepaard gaan met vloeistof-, gas- en luchtstromen. Zo kun je sneller en met lagere kosten het meest optimale ontwerp realiseren.

Wat is Computational Fluid Dynamics (CFD)?

Een van de mogelijkheden van SOLIDWORKS Flow Simulation is het simuleren van het gedrag en de impact van vloeistoffen in of door je 3D-ontwerp. De officiële term hiervoor is Computational Fluid Dynamics (CFD). In het Nederlands spreken we van Numerieke stromingsleer. Dit is een methode om via numerieke analyse en datastructuren vraagstukken rondom vloeistoffen op te lossen. Er komen nogal wat technische en wiskundige termen bij kijken. 

Computers doen iteratieve (herhalende) berekeningen om de onderlinge effecten van vloeistoffen en gassen te bepalen, alsook die van interactie met de oppervlakken van je 3D ontwerp. Zo kun je parallelle (laminaire) en botsende (turbulente) stromingen analyseren.

  • Laminaire stromen worden berekend aan de hand van het Reynolds-getal. Dit is een kritieke waarde die niet mag overschreden worden, anders worden de stromingen turbulent.
  • Turbulente stromen worden bepaald aan de hand van Navier-Stokes equations. Dit is een dynamische uitdrukking van het evenwicht van inwerkende krachten in een deel van het medium. Op welke velden is SOLIDWORKS Flow Simulation inzetbaar?

Er zijn 3 modules van Flow Simulation beschikbaar. Iedere module heeft zijn specifieke mogelijkheden en doelgroep.

SOLIDWORKS Flow Simulation

Dit is een algemeen inzetbare tool om vloeistofstroom en warmtetransitie te simuleren. Dit kan zowel op lage- als supersonische snelheid. Je kunt Flow Simulation bijvoorbeeld gebruiken om luchtstromen in een stalventilatiesysteem te simuleren, of om een beeld te krijgen van het temperatuurverloop in een afvoerkanaal.

 Flow Simulation

HVAC Module

HVAC staat voor heating (verwarming), ventilation (ventilatie) en air conditioning (airconditioning of koeling). Deze module is specifiek bedoeld om ontwikkelaars en tekenaars te ondersteunen in het ontwerp van energie-efficiënte koelingsystemen en verlichtingsystemen. Daarnaast kun je er de verspreiding van verontreiniging mee simuleren.

 

 hvac

Electronic Cooling Module

De Electronic Cooling Module binnen SOLIDWORKS Flow Simulation stelt engineers in staat om gedetailleerde thermische simulaties uit te voeren. Dit wordt bijvoorbeeld gebruikt om in computerkasten de meest optimale koeling te realiseren.
 ecm

Voorbeeldfilm “Free Surface”

Op YouTube staat een mooi voorbeeld van een simulatie die met Flow Simulation is gemaakt. In dit geval gaat het om een ontwerp voor een boot en het bepalen van het optimale kielzog, zodat de boot zo soepel mogelijk door het water glijdt.

 

 

SOLIDWORKS Flow Simulation

SOLIDWORKS Flow Simulation is dé tool als het gaat om het berekenen van interne en externe vloeistof- en gasstromen. Door Computational Fluid Dynamics (CFD) toe te passen kun je de meest accurate analyses en simulaties maken. Heb jij interesse in SOLIDWORKS Flow Simulation? Neem dan contact op.