<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-TNV24CD" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Filteren in 3DEXPERIENCE met 6WTags: Efficiënt zoeken van bestanden

Met de komst van 3DEXPERIENCE zijn er tal van nieuwe mogelijkheden beschikbaar voor jou als gebruiker. In mijn vorige blog heb ik benadrukt dat het belangrijk is dat bestandsnamen uniek zijn, zonder dat ze per se veel informatie bevatten over het onderdeel zelf. Deze informatie wordt namelijk bepaald door metadata.

In ons alledaagse leven vertonen we vaak vergelijkbaar gedrag. Neem bijvoorbeeld:

  • Een fotogalerij op je telefoon
  • Zoeken met behulp van Google

Je fotogalerij is vaak een grote verzameling met foto's die allemaal cryptische bestandsnamen hebben. Wanneer je op zoek bent naar een specifieke foto, focus je meestal op:

  • Onderwerpen (zoals vakantie, eten, enz.)
  • Personen/gezichten
  • Datums
  • Locaties

Op deze manier vind je veel sneller de gewenste foto dan wanneer je probeert te onthouden wat de bestandsnaam ook alweer was.

Metadata in 3DEXPERIENCE

Book-Metadata-How-to-Optimize-it-for-Better-SalesZonder dat je er bewust van bent, worden er in bestanden veel metadata opgeslagen. Dit geldt niet alleen voor ons dagelijks leven, maar ook voor bijvoorbeeld CAD-bestanden. 3DEXPERIENCE maakt gebruik van deze gegevens om het gemakkelijker doorzoekbaar te maken. Standaard zijn er al veel gegevens ingesteld, maar je kunt deze ook aanvullen met eigen informatie. Met behulp van de zoekopdracht uit mijn blog kun je vervolgens alle 3D- en 2D-bestanden terugvinden. Met de juiste platforminstellingen kunnen jouw eigen gegevens ook verschijnen in de filters, dit worden 6WTags genoemd. 6WTags staan voor: What, Who, When, Where, Why en How.

Voorbeeld uit de praktijk

Zoals eerder genoemd, maken we eigenlijk al gebruik van metadata in ons dagelijks leven. Als we dit zoekgedrag van foto's nu vergelijken met de 6WTags van 3DEXPERIENCE, wordt het volgende duidelijk:

Metadata op foto's Vergelijkbaar met
Onderwerpen (vakantie, eten et cetera) What
Personen/Gezichten Who
Datums When
Locaties Where

Het 6W concept is niet helemaal nieuw. We passen het al toe in ons alledaagse leven en het is een veelgebruikte methode in lean om tot de kern van een probleem te komen. In het geval van 3DEXPERIENCE helpen de 6WTags je om efficiënter te zoeken en tot een resultaat te komen. Eigenlijk kun je het ook linken aan Lean:

Door gebruik te maken van de 6WTags ga je van een grote hoeveelheid bestanden (het probleem) naar enkele relevante resultaten en uiteindelijk vind je gemakkelijk de juiste file (de oplossing).

Hoe ziet dit er dan uit in 3DEXPERIENCE?

Zoals eerder vermeld, kun je met behulp van deze zoekopdrachten alle SOLIDWORKS 3D- en 2D-bestanden in je resultaten zien verschijnen. Op dit moment maak ik gebruik van 'swprd:' om alle 3D-bestanden te tonen, wat resulteert in 1828 items:01 - Search Results

Het doorzoeken van 1828 resultaten kan lang duren en het is mogelijk dat de lijst zelfs nog langer is dan 1828 items. Door te klikken op het icoon, krijg je de mogelijkheid om de 6WTags toe te passen en verder te filteren:02 - 6WTags Display

Laten we eens filteren op content waar ik bij betrokken ben geweest. Hiermee kom je meteen terug tot 313 resultaten: 03 - Filter on me

Laten we nog een tag toevoegen, bijvoorbeeld content waaraan nog wordt gewerkt: 04 - Filter on In Work

Voor dit voorbeeld voeg ik nog een filter toe, maar nu gerelateerd aan het project. Na het toepassen van dit laatste filter blijft er nog 1 bestand over dat aan al deze filters voldoet: 05 - Filter on Project

Ik heb nu gefilterd op content waar ik nog aan werk op een specifiek project, maar voor een projectmanager is dit een uitstekende manier om te achterhalen wie waarmee bezig is en in welk project. Door het filter bij de Owner of Project te wijzigen, kan eenvoudig een overzicht per gebruiker worden gemaakt.

De 6WTags zijn over het gehele 3DEXPERIENCE platform te gebruiken. Zo kunnen ze ook in bookmarks worden gebruikt om in een specifieke bookmark door te filteren.

Heb je interesse om meer te weten te komen over 3DEXPERIENCE en wil je graag verder praten? Neem dan gerust contact met mij op of een van mijn collega's! We staan klaar om al je vragen te beantwoorden en je verder te helpen met het platform.