<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-TNV24CD" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Investeringen in digitalisatie groeien. Quick wins om bij te blijven!

De voordelen van digitale transformatie bereiken alle hoeken van een bedrijf. Het verbetert de communicatie en bevordert samenwerking. Digitaal gerichte bedrijven zijn flexibeler en groeien sneller.

In een notendop leidt dit tot:

  • verhoogde efficiëntie;
  • productievere arbeidskrachten, en
  • verbeterde klantervaringen.

Digitale transformatie wordt wereldwijd steeds meer omarmd. Het is de verwachting dat er in 2025 in totaal 2,8 biljoen euro aan wordt uitgegeven, dat is twee keer zoveel als in 2020! Niemand wil achter raken op de concurrentie, dus wordt er massaal op ingezet.

Tegelijkertijd werkt deze kennis voor andere bedrijven juist ontmoedigend. Een verdubbeling van de investering in digitalisatie is niet zomaar mogelijk, dus voelt het onbereikbaar. Het resultaat? Ze steken hun kop in het zand en denken er liever niet over na.

Maar is digitale transformatie daadwerkelijk onbereikbaar?

Het belang is duidelijk: digitalisatie biedt voordelen om te voldoen aan de snel stijgende verwachtingen van klanten. En financieel perspectief is er ook. Hoewel er initiële investeringen zijn, zien bedrijven al snel een goed rendement op hun investering. En 56% van de CEO's zegt dat digitale verbeteringen hebben geleid tot hogere inkomsten.

Maar als je twijfelt of je bedrijf er klaar voor is, hoef je niet blind in het diepe te springen. Hoe groot je dromen en ambities ook zijn, het is belangrijk om een haalbare strategie te vinden. Begin klein, met de mogelijkheid om later op te schalen.

Hoewel het gebruik van technologie om processen te optimaliseren vaak hoge kosten met zich meebrengt, zijn er manieren om slimmer om te gaan met je budget. Elke zuurverdiende euro die je bespaart, kun je weer besteden aan productontwikkeling en innovatie!

Lees daarom hieronder onze tips om een effectieve, passende strategie te vinden en leer hoe je digitale technologieën praktisch implementeert zonder dat het je een rib uit je lijf kost.

Digitale Transformatie is Schaalbaar

digitaltransformationisscalable

Digitale Transformatie is geen one-size-fits-all. Het is uniek voor het proces van jouw onderneming. Dit maakt het schaalbaar, behapbaar en bereikbaar.

Tegelijkertijd maakt de flexibiliteit dat je zelf moet nadenken. Het is niet geschikt om zomaar tijd en geld in te stoppen zonder gedegen plan. Je kunt zo veel of zo weinig investeren als je wilt, maar niet elke investering levert evenveel rendement op. Begin klein, dat is zowel kosteneffectief als laag risico.

Identificeer de ‘quick wins’; dat zijn relatief kleine aanpassingen die zich meteen uitbetalen. Dit verkleint de tijdspanne tussen je eerste investering en het moment dat de veranderingen hun vruchten afwerpen. Klinkt goed, maar waar begin je met de jacht op quick wins? Om je op weg te helpen hebben we hieronder een lijst voor je opgesteld:

1.     Haal meer uit bestaande technologieën

existingtechnologiesthumbnail-200x105

Welke bestaande technologieën gebruikt je onderneming? Gebruik je ze ten volle? Zijn er handige functies en functionaliteit die je niet gebruikt? Gebruikt het ene team een digitale tool die voor een ander team ook handig zou zijn? Heb je toegang tot extra tools die je niet gebruikt?

Als je bijvoorbeeld SOLIDWORKS hebt, zijn er dan xpress-producten waarmee je een voordeel kunt behalen? Xpress-tools zijn gratis beschikbaar bij alle SOLIDWORKS-licenties. Bijvoorbeeld DriveWorksXpress.

2.     Test nieuwe tools met gratis versies en proefversies

freetrailthumbnail-200x105Gratis versies zijn een geweldige manier om vast te stellen hoe nuttig een tool is voor jou en je teams. Gratis versies bieden functionaliteit op instapniveau om die helpen bepalen of de tool je gaat helpen om je doelen te bereiken. Alles wat je team heeft geleerd in de gratis versie, nog vóórdat je je beslissing neemt en geld investeert, geeft een voorsprong bij het implementeren van de tool.

3.     Signaleer knelpunten binnen teams

identifycontstraintsthumbnail-200x105Er zijn vaak problemen binnen processen waar teamleden aan wennen. Ze delen manieren met elkaar om het probleem te omzeilen zonder te melden hoe vaak het voorkomt en hoeveel tijd eraan verloren gaat. Daardoor is het probleem voor iedereen buiten het team onzichtbaar. Of, misschien omdat het altijd zo is geweest, willen ze het niet als een probleem aan de orde stellen.

Moedig je teams aan processen in twijfel te trekken en verbeteringen voor te stellen. Laat hen benadrukken waar inefficiënties kunnen worden verminderd. Het identificeren van knelpunten en gebieden waar processen regelmatig vertraging oplopen, is een belangrijke sleutel tot verbeteringen.

Al je teams klaar voor de toekomst

Je hebt gekeken naar de quick wins van digitale transformatie - dat zijn belangrijke eerste successen. Een goede warming-up voor het echte werk. Want ja, er is een groter plaatje! Voor dát perspectief is DriveWorks een zeer handige tool.

Het is software waarmee je veelvoorkomende, digitale processen in je bedrijf automatiseert, zonder te programmeren. Ga maar na: hoe vaak wil een klant een variant op een product dat lijkt op een eerder ontwerp, maar dan nét iets anders? Hoe vaak voeren je teams handmatig repetitieve taken uit, zoals het verzenden van mails of het maken van offertes? Komt er niets in je op, stel die vraag dan eens aan verschillende teams in je bedrijf. 

Over je teams gesproken: in onze blog van 22 december gaan we in op de rol van je teams in de digitale transformatie van je bedrijf. Stay tuned!