<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-TNV24CD" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Je krijgt geen SQL licenties meer bij aanschaf PDM. Wat nu?

Een nieuwe release van SOLIDWORKS en PDM betekent vaak ook nieuwe systeemeisen. Dit om ten volle de nieuwe ontwikkelingen en technologieën te kunnen benutten en zo een goede werking van de software te garanderen.

Er komt een grote wijziging aan bij PDM Professional 2022 en Manage 2022. PDM en Manage licenties aangekocht na 8 oktober 2019 worden niet meer voorzien van Microsoft SQL Server + CAL licenties. Vanaf SOLIDWORKS 2022 moet je zelf zorgen voor SQL licenties voor SOLIDWORKS PDM Professional en Manage. Of je moet de PDM database naar een andere, bestaande SQL server migreren.

Voordelen van de nieuwe situatie

Geen gebruiksrestricties meer

De SQL licenties die inbegrepen waren bij de aanschaf van PDM licenties voor 8 oktober 2019, mocht je alleen gebruiken voor PDM. Heb je ook andere applicaties die gebruik maken van SQL (bijvoorbeeld voor een ERP pakket), dan kan je de SQL licenties die je zelf koopt, inzetten waar ze nodig zijn om zo kosten te drukken.

Upgraden naar nieuwere versies

De eerder bij een PDM Professional implementatie verkregen SQL licenties konden niet worden geüpgraded naar een nieuwere versie. Je zelf aangeschafte SQL licenties kan je upgraden naar welke versie je maar wilt, bijvoorbeeld SQL 2016 of 2017. Versies die geoptimaliseerd zijn om te werken in combinatie met SOLIDWORKS PDM.

Wat betekent dit voor mij?

In deze blog vind je over elke situatie informatie. Om snel naar het relevante hoofdstuk te springen, druk je op de knop die voor jou van toepassing is.

 

 

PDM Standard

Goed nieuws! Voor PDM Standard gebruikers verandert er niets. PDM Standard maakt gebruik van SQL Express. Dit is een gratis versie met minder functionaliteiten. 

 

 

PDM Pro vóór 8 oktober 2019 geïmplementeerd

Werk je al jaren met PDM en dateert je PDM implementatie van voor 8 oktober 2019, dan heb je nooit een SQL licentie hoeven aankopen. Deze werden samen met de PDM software geleverd. Echter waren hier wel een aantal voorwaarden aan gekoppeld.

De grote wijziging die eraan komt is dat SQL2014 voor de 2022 versie van SOLIDWORKS niet meer wordt ondersteund. Heb je SQL2016 of later, is er voorlopig niets aan de hand. Heb je dus SQL2015 of eerder, moet je zelf voor nieuwe licenties zorgen. Check dan de informatie onder "Waar koop ik SQL licenties?"

SQL 2014: End of life ondersteuning

Microsoft SQL 2014 wordt ondersteund tot en met SOLIDWORKS PDM 2021 SP5. Zie ook https://www.solidworks.com/support/system-requirements

SQL 2014

 

 

PDM Pro ná oktober 2019 geïmplementeerd

Als je PDM Professional hebt geïmplementeerd na oktober 2019 heb je waarschijnlijk al een nieuwere SQL licentie aangekocht. Vraag je IT-afdeling welke SQL versie er gebruikt wordt. Gaat het om SQL2016 of later, dan is er voorlopig niets aan de hand. Heb je SQL 2014, dan zal je nieuwe licenties moeten kopen. Vraag je IT-afdeling voor advies en check de informatie in dit blog onder "Waar koop ik SQL licenties?".

 

 

Ik ga PDM Professional kopen

Om gebruik te maken van PDM Professional moet je Microsoft SQL licenties kopen via Microsoft. SOLIDWORKS levert dus geen SQL licenties meer mee. Gelukkig krijg je met eigen licenties ook de hierboven genoemde voordelen. Vraag je IT-afdeling voor advies en de informatie in dit blog onder "Waar koop ik SQL licenties?"

 

 

Ik heb PDM Professional én een eigen SQL server

Afhankelijk van de datum van je implementatie (zie hierboven) moet je iets doen aan je SQL licenties. Aangezien je een eigen SQL server hebt, is een eventuele oplossing mogelijk vrij simpel. Kijk in de End User License Agreement (EULA) van SOLIDWORKS en Microsoft SQL-Dassault Systèmes om na te gaan of het mogelijk is om een instance van de PDM Database in je bestaande SQL omgeving bij te plaatsen. Als dat kan, dan kan je mogelijk je SQL licenties delen zodat je er geen bij hoeft te kopen. Vraag je IT-afdeling voor advies. Heb je toch SQL licenties nodig, check dan het laatste hoofdstuk

 

 

Waar koop ik SQL licenties?

SQL-licenties koop je bij Microsoft óf een erkende Microsoft reseller. Voor meer informatie verwijzen we je graag naar deze pagina van Microsoft.

Wat voor SQL licenties heb ik nodig voor SOLIDWORKS PDM?

Er zijn 2 opties:

  • Tot 25 gebruikers: SQL Server licenties + Client Access Licenties (CAL)
  • Vanaf 25 gebruikers: Core based licensing 

Tot 25 gebruikers: Server + Client Access License (CAL) model  

Iedere persoon OF apparaat (zoals een computer, tablet of smart phone) die kan verbinden met de Microsoft SQL Server, moet een CAL licentie hebben.

Voorbeeld

Stel je hebt de volgende SOLIDWORKS PDM Professional licenties aangeschaft of in gebruik:

  • 3x SOLIDWORKS PDM Professional CAD Editor
  • 2x SOLIDWORKS PDM Professional Contributor
  • 5x SOLIDWORKS PDM Professional Viewer

Er zijn dus totaal 10 SOLIDWORKS PDM Professional licenties beschikbaar en hebt dus ook minimaal 10 Microsoft Client Access License (CAL) licenties nodig.

Je kunt dan kiezen uit 2 Client Access License (CAL) opties om te voldoen aan de licentieoverkomst van Microsoft:

CAL-differences

User CAL

Het aantal gebruikers die in kunnen loggen in SOLIDWORKS PDM Professional is leidend. Aangezien er altijd een gebruiker genaamd admin in PDM zit die niet verwijderd kan worden zijn er dus maximaal 9 gebruikers die in PDM aangemaakt kunnen worden. Worden er extra gebruikers aangemaakt dan zal je extra Microsoft SQL Client CAL licenties aan moeten schaffen. 

Device CAL

De SOLIDWORKS PDM Professional installaties op het aantal computers is leidend. Het aantal PDM gebruikers is dan niet van belang. Ga je SOLIDWORKS PDM Professional op 2 extra computers installeren dan moeten er 2 extra Microsoft SQL Client CAL licenties aangeschaft worden.

Vanaf 25 gebruikers: Core-based licenses model

In tegenstelling tot het Server + CAL-licentiemodel, kijkt het Core-based licentiemodel naar de CPU-cores die worden gebruikt, zonder beperkingen voor het aantal gebruikers dat toegang heeft tot de data. Met het Core-gebaseerde model hoeven klanten geen extra client toegangslicenties (CAL's) te kopen om toegang te krijgen tot de SQL Server-software.

Dit licentiemodel is voordeliger in aanschaf als er meer dan 25 PDM users aanwezig zijn, aangezien de hoeveelheid benodigde Cores op de server afhankelijk is van de mate waarin de database wordt belast.

Los van het financiële aspect, wordt vaak wel de voorkeur gegeven aan Core-Based licenties omdat het met dit licentiemodel gemakkelijker is om te bepalen hoeveel licenties er dienen te worden aangeschaft.

Bezoek voor meer informatie om de pagina van Microsoft.