<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-TNV24CD" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

PLM en Duurzaamheid: Een Groenere Toekomst met de SDG-richtlijnen 2030 van de VN

Wat als je een product kunt maken dat meer doet dan alleen voldoen aan de behoeften van je klanten? Een product dat ook bijdraagt aan het oplossen van enkele van de grootste problemen waar de wereld mee kampt, zoals armoede, ongelijkheid en klimaatverandering. Dat zou geweldig zijn, nietwaar?

 

In deze blog leg ik je uit hoe Product Lifecycle Management (PLM) je ondersteunt om dit te bereiken en duurzame producten te creëren die in lijn zijn met de Sustainable Development Goals (SDG) 2030 van de Verenigde Naties.

De Sustainable Development Goals in een notendop

De SDG’s zijn een reeks van 17 doelen die in 2015 door de VN zijn aangenomen om de wereldwijde uitdagingen op het gebied van duurzaamheid aan te pakken. Ze zijn bedoeld om tegen 2030 een einde te maken aan armoede, honger, ongelijkheid en onrechtvaardigheid, en om actie te ondernemen voor het klimaat, het milieu en de gezondheid. Het zijn ambitieuze doelstellingen die iedereen aangaan, ook het bedrijfsleven.

Hoe kan PLM helpen bij het realiseren van deze doelen?

PLM is een softwareoplossing die bedrijven helpt bij het beheren van de levenscyclus van hun producten, van idee tot ontwerp, productie, distributie en onderhoud. Maar PLM kan nog meer dan dat; het is ook een manier om duurzaamheid te integreren in elk aspect van je bedrijfsvoering.

Hoe PLM bijdraagt aan duurzaamheid

Nu je een idee hebt van de SDG-richtlijnen, laten we eens kijken hoe PLM kan helpen bij het realiseren van deze doelen:

  1. Optimalisatie van materialen en middelen: PLM-software stelt bedrijven in staat om hun materialen en middelen efficiënter te beheren. Dit betekent minder verspilling en een lagere impact op het milieu.
  2. Productontwikkeling met duurzaamheid in gedachten: PLM moedigt bedrijven aan om duurzaamheid te integreren in het ontwerp- en ontwikkelingsproces van producten. Dit kan leiden tot producten die milieuvriendelijker zijn.
  3. Supply chain-transparantie: PLM-systemen bieden inzicht in de gehele supply chain, waardoor bedrijven de herkomst van materialen kunnen volgen en zorgen voor ethische en duurzame praktijken.
  4. Life Cycle Assessment (LCA): PLM-software maakt het mogelijk om gedetailleerde LCA's uit te voeren, waarbij de milieueffecten van een product gedurende de hele levenscyclus worden geanalyseerd. Dit helpt bij het identificeren van verbeteringsmogelijkheden.
  5. Innovatie en continue verbetering: PLM bevordert een cultuur van innovatie en continue verbetering, wat essentieel is om te voldoen aan de evoluerende duurzaamheidsdoelen.

Conclusie

PLM is niet alleen een zakelijke tool; het is een krachtig instrument dat bedrijven in staat stelt om hun duurzaamheidsdoelstellingen te bereiken en een positieve impact te maken op de wereld. Door duurzaamheid te omarmen en de SDG-richtlijnen van de VN in 2030 serieus te nemen, bouwen bedrijven aan een groenere toekomst waarin zowel economische groei als milieubehoud samengaan. Laten we samenwerken aan een betere wereld!

Meer weten over PLM en duurzaamheid?

Als je net zo enthousiast bent als ik over duurzaamheid en PLM, dan heb ik goed nieuws voor je. Op donderdag 21 september organiseert onze partner Dassault Systèmes een evenement, genaamd “Leaders in Business Sustainability”.

 

544x214_LSB_banner_29801_v6

 

Tijdens dit evenement leer je meer over de SDG’s en hoe je als bedrijf concrete stappen zet om ze te bereiken. Je hoort inspirerende sprekers en verhalen van andere bedrijven die al succesvol gebruik maken van PLM om hun duurzaamheidsdoelstellingen te realiseren. Het evenement is gratis en open voor iedereen die geïnteresseerd is in duurzaamheid en PLM. Je kunt je hier inschrijven

Ik hoop dat ik je zie op het evenement! 

(PS: Kun je het evenement in september niet bijwonen? Of heb je óók interesse in ontwerpen voor een Net Zero Footprint? Op ons Connect event, dat 26 oktober plaatsvindt in Eindhoven, hebben we er een interessante sessie over.)