<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-TNV24CD" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Wat is PLM en waarom is het belangrijk?

Na mijn vorige blog over PLM en duurzaamheid kreeg ik veel vragen over wat PLM nu daadwerkelijk is. Daarom nu even een stapje terug: Welkom in de wereld van Product Lifecycle Management (PLM)! Waarschijnlijk heb je al wel eens van PLM gehoord, maar ben je nog niet helemaal zeker wat het nu precies is en waarom het zo belangrijk is. Geen zorgen, we gaan het allemaal aanpakken in deze blogpost.

PLM in een notendop

Laten we beginnen met de basis. PLM staat voor Product Lifecycle Management. Het is een krachtige aanpak en set van tools waarmee bedrijven hun producten gedurende hun hele levenscyclus kunnen beheren, van een concept tot energie-uitfasering.

Denk aan alles, van ideeën en ontwerpen tot productie, ingebruikname en zelfs recycling. Een bekende branche waarin PLM oplossingen al decennia worden toegepast is de Aerospace & Defense. Denk hierbij aan de grote vliegtuig -en ruimtevaart bouwers, waarbij elk onderdeel (en revisies) secuur moeten worden vastgelegd, zodat men altijd kan terughalen waar, wanneer en door wie is geproduceerd en welke beslissing op welk moment is genomen.

 

Waarom is PLM belangrijk?

Nu, laten we kijken waarom PLM zo cruciaal is voor bedrijven, groot en klein. Stel je voor dat je een fantastisch idee hebt voor een nieuw product, laten we zeggen, een revolutionaire elektrische auto. Je hebt een team van ingenieurs, ontwerpers en marketeers die allemaal samenwerken om dit idee tot leven te brengen.

Dit is waar PLM om de hoek komt kijken. Het stelt jou en je team in staat om al jullie gegevens en processen te organiseren, te stroomlijnen en te beheren. Het zorgt ervoor dat iedereen op dezelfde manier optreedt, fouten worden geminimaliseerd en deadlines worden gehaald.

Zodra je klaar bent om met je product de markt te betreden, helpt een PLM oplossing ook om het product te blijven verbeteren op basis van feedback van klanten en markttrends. Al deze informatie kan je vastleggen in het platform om verbeteringen uit te voeren aan het product en het proces erom heen. Hiermee blijft je product continue up- to- date aan marktconforme eisen en klant specifieke wensen en daarmee vooroplopend op de concurrentie.

 

Samenwerken als nooit tevoren

Een ander groot voordeel van PLM is dat de teams in staat zijn om gelijktijdig aan producten te werken, wat we "Concurrent Engineering" noemen. Dit betekent dat terwijl de ontwerper werkt aan het verfijnen van het exterieur van de auto, de ingenieurs werken aan het bestendigen van de elektrische aandrijving en de marketeers aan het creëren van een geweldige reclamecampagne.


Natuurlijk zijn er uitdagingen bij concurrent engineering. Coördinatie en communicatie zijn cruciaal. Maar dankzij PLM-tools, zoals 3DEXPERIENCE, kunnen teams naadloos samenwerken, hun werk bijhouden en ervoor zorgen dat alles op schema blijft.

De voordelen die wij bieden

Als reseller van Dassault Systèmes 3DEXPERIENCE staan ​​wij klaar om je bedrijf te helpen profiteren van de voordelen van PLM en concurrent engineering. Met onze expertise en industriële softwareoplossingen kunnen we je helpen om producten sneller op de markt te brengen, kosten te verlagen en de kwaliteit te verbeteren.

In mijn volgende blogs zal ik dieper ingaan op specifieke aspecten van PLM. Blijf dus op de hoogte voor meer spannende schrijfwerken!

Heb je nog vragen over PLM of wil je ontdekken hoe PLM je bedrijf kan transformeren? Aarzel niet om contact met ons op te nemen. Wij helpen je graag op weg naar succes in de wereld van productontwikkeling en management.